SVT-profilerna: ”Bra att hoten tas på allvar”

Välkomnar regeringens extramiljoner för höjd säkerhet efter hoten mot SVT

Publicerad:

NÖJE

SVT-profiler som Carina Bergfeldt, Nike Nylander och ”Svenska nyheters” Kristoffer Appelquist pekas ut som extra utsatta för hot.

I höstbudgeten får public service-bolaget miljontillskott för att kunna höja säkerheten och skydda sina medarbetare.

– Även om en programledare får 29 snälla mejl och ett från en tok som skriver: ”du borde skjutas” så måste man ta det på allvar och undersöka det. Då krävs resurser, säger Carina Bergfeldt.

Nyheten om att Carina Bergfeldt får en egen talkshow och Nike Nylanders uppmärksammade intervju med Jimmie Åkesson pekas av SVT:s säkerhetsansvarige, ekonomidirektör Peter de Verdier, ut som tillfällen när SVT-medarbetare utsatts för allvarliga hot.

Totalt får SVT:s säkerhetsavdelning in i genomsnitt 35 hot om dagen som bedöms som så pass allvarliga att de behöver undersökas närmare. I regeringens höstbudget får SVT öronmärkta miljoner för ökad säkerhet och beredskap efter att mängden hot mot medarbetare ökat kraftigt de senaste åren. Det välkomnas av flera av SVT:s profiler.

”Nästan alla uppför sig”

”Jag vill inte kommentera hur säkerhetsarrangemanget ser ut runt mig”, skriver ”Svenska nyheters” programledare Kristoffer Appelquist i ett sms till Aftonbladet.

Just satirprogrammet ”Svenska nyheter” har enligt SVT-chefen Peter de Verdier fått stora mängder hot, bland annat efter ett antal satirinslag om Kina och den kinesiska regimen.

”Det jag gärna kan berätta är att jag känner mig trygg och att nästan alla som hör av sig till mig uppför sig väl även om de inte alltid gillar vad jag har sagt. Får SVT extra pengar? Ja, det låter väl bra”, skriver programledaren Kristoffer Appelquist.

Carina Bergfeldt.
Foto: PRIVAT
Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt vill understryka att hon inte fått något speciellt hot efter att SVT tillkännagav att hon efter årsskiftet ska leda en egen talkshow.

– Jag var tvungen att ringa och kolla om det fanns något hot som de glömt att berätta. Men av 3000 kommentarer jag fick igår var kanske 5 procent negativa och av 30 mejl så var det ett från en tokstolle, säger hon.

”Tokarna finns där”

Bergfeldt, som innan hon började på SVT arbetade tio år som reporter på Aftonbladet, säger också att hon upplevde att hon fick värre hot under sin tid på tidningen.

– Men tokarna finns ju där. Även om en programledare får 29 snälla mejl och ett från en tok som skriver: ”du borde skjutas” så måste man ta det på allvar och undersöka det. Då krävs resurser, säger hon.

– Sen är det ju helt sjukt, man ska inte behöva en livvakt för att man gör sitt jobb. Och det som hände Nike är helt oacceptabelt.

I lördags berättade Nike Nylander om de hot hon utsattes för efter sin intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Aktuellt.

– Det var mycket fler personpåhopp, mer kraftfullt, föraktfullt och aggressivt än jag tycker att det varit förut, sa hon då.

– Det här är inte en enskild händelse, det händer journalister hela tiden.

Nu avböjer Nike Nylander att kommentera regeringens drag där SVT får mer pengar för att kunna öka säkerheten.

Foto: LOTTE FERNVALL
Nike Nylander.

Märker fler påhopp

Enligt SVT:s säkerhetsansvarige Peter de Verdier har även barnprogramledare som tagit upp känsliga ämnen råkat ut för allvarliga hot. Malin Olsson har varit programledare för en stor mängd barnprogram på SVT sedan 2006, men även program för en bredare publik som ”Hela Sveriges fredag” och ”Vem bor här”. Hon är glad över att hot som hennes kollegor råkar ut för tas på allvar.

”Jag har inte blivit utsatt för några direkta hot och känner mig inte rädd, men tycker att det är bra att man tar sådana här saker på allvar och ökar säkerheten där det behövs”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Enligt Malin Olsson har sociala medier gjort att påhopp på programledarna ökat.

”Jag märker att påhopp och ifrågasättningar i sociala medier ökar, man har mycket lättare att uttala sina åsikter direkt till oss profiler personligen istället för att höra av sig till den ansvariga utgivaren på SVT”, skriver hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE