Här talar en sann entusiast – men bara om hästar

Jag är säker på att de som håller på med hästar och gillar ridning tycker att Henrik von Eckermanns Sommar i P1 är jättespännande. Kanske också en och annan som vill bli elitidrottsman.

Men för oss andra blir det stundtals lite för mycket av de goda.

Vi får oss en väldigt kort dos av mästerryttarens barndom. Han växte upp på en bondgård med en mamma som red men en pappa som ogärna satt upp på hästryggen.

Men för unge Henrik var det aldrig någon tvekan. Redan som 12-åring bestämde han sig för att ridning skulle bli hans liv.

Trots hånande gnägganden från kamraterna i skolkorridoren fortsatte han att åka på ridläger med väldigt många flickor.

Han nämner intressanta fakta som att 90 procent av de som är med i Ridsportförbundet är tjejer medan nästan alla som tävlar i toppen är killar. Det hade varit lite intressant att gräva djupare. Men han konstaterar bara faktum.

Henrik von Eckermann beskriver den långa och svåra vägen mot toppen. Men man får inte intrycket att han ser det som någon uppoffring. Han har siktet inställt på en enda sak; att få jobba med hästar och bli bäst i världen i hästhoppning. Allt annat framstår som oväsentligt.

Han talar mycket om vad som krävs för att lyckas. Om den mentala inställningen. Han berättar om sitt dåliga humör som gjorde att han ofta i yngre år slängde hjälmen i besvikelse efter en misslyckad ritt.

Han jämför med andra idrotter. I hästhoppning har du 1 ½ minut på dig för att lyckas. I golf fyra dagar för att reparera och komma igen.

Tyvärr är han sätt att berätta ibland lite forcerat. Det är svårt att koncentrera sig på orden. Men man hör att här talar en sann entusiast för vilken ridningen är viktigare än allt annat.

För så mycket annat hinner von Eckermann inte prata om. Tyvärr.

Mest spännande blir det när vi får återuppleva omhoppningen i Tokyo-OS som gav det svenska laget guld.

Von Eckermann har siktet inställt på en individuell medalj i OS i Paris nästa år men han har samtidigt idrottens naturlag bultande i bakhuvudet; det kommer alltid någon som är bättre.

Fast just nu är han världsetta och njuter av det.