Fascinerande – men vem är människan bakom yrkesrollen?

Jon Forsling om Andreas Cervenkas sommarprat i P1

Publicerad 2023-06-27

Sverige har blivit ett paradis för giriga dollarmiljardärer – och ett helvete för skuldsatta knegare.

Andreas Cervenkas sommarprat var både intressant och lärorikt, men kändes lite väl ofta som 90 minuter i skolbänken.

Efter att ha kammat hem Stora journalistpriset hela tre gånger är Andreas Cervenka, 49, sannolikt vår tids främsta ekonomijournalist.

Att hans sommarprat nästan uteslutande handlar om ekonomi är därför ingen högoddsare. Och Cervenka har en säregen förmåga att förklara svåra skeenden på ett enkelt sätt, vilket till stor del förklarar varför han blivit så hyllad. En stor del av hans program utgår från det han skrev om i sin senaste bok – fjolårets ”Girig-Sverige – Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” – där han försökte reda ut hur nyfattigdomen kan breda ut sig i Sverige samtidigt som vi har rekordmånga miljardärer.

 

För så är det: Sverige har idag flest dollarmiljardärer per capita i världen (om man bortser från några skatteparadis). 542 miljardärer äger lika mycket som 80 procent av den vuxna, svenska befolkningen tillsammans – siffror som får det att svindla för mitt inre. Samtidigt har vi svenskar i dag skulder på över 5 000 miljarder kronor, vilket gör oss till ett av de mest skuldsatta länderna i hela världen.

Allt detta är intressant och upplysande, men som radiounderhållning fungerar det inte alltid. Cervenka pratar med en magisters myndiga stämma, och hans sommarprat kan ibland kännas som en 90 minuter lång föreläsning där fakta staplas på mer fakta. Vi får till exempel lära oss att de första bankirerna var guldsmeder som förvarade guld åt sina kunder. Och att bara en procent av alla pengar som just nu cirkulerar i Sverige går att hålla i handen – resten är digital valuta. Milton Friedman och hans tankar om inflation avhandlas också, liksom den amerikanska storbanken Silicon Valley Banks kollaps i våras.

 

Fascinerande, alltsammans. Men om Andreas Cervenka som person får vi inte lära oss mycket. Vid ett tillfälle påstår han blygsamt att hans framgångsrika karriär beror på ”tur, tillfälligheter och tajming”, men det tror jag vad jag vill på. I nästa sommarprat får han gärna berätta lite mer om människan bakom yrkesrollen.

Andreas Cervenka är ekonomijournalist på Aftonbladet, och sommarpratare.