2016 – ett av Harry Potters hetaste år

Emma Watson som Hermione Granger, Daniel Radcliffe som Harry Potter och Rupert Grint som Ron Weasley i filmen "Harry Potter och fången från Azkaban".

Vi trodde han hade dragit sig tillbaka.

Men Harry Potter har ett av sina hetaste år 2016. En ny nöjespark. Ny pjäs och bok som fortsätter hans äventyr.

Och så ännu en film om J K Rowlings magiska värld.

Manuset till filmen ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” har hon skrivit direkt för bio. Intrigen följer författaren Newt Scamander, som skrev läroboken med den titeln. En bok som Harry och de andra eleverna hade i undervisningen på Hogwarts.

Filmen utspelas i New York på1920-talet och Newt Scamander spelas av Eddie Redmayne. Som en uppvärmning har J K Rowling skrivit fyra artiklar på hemsidan pottermore om ”Magins historia i Nordamerika”.

På pampiga teatern Palace i London blir det världspremiär 30 juli för ”Harry Potter and the cursed child”. Dagen efter släpps manuset som bok. Undertiteln är ”Den åttonde historien. 19 år senare”.

Den sju Harry Potter-böckerna var tjocka och berättelsen på scen tar också plats. Den är uppdelad i två föreställningar som man helst ska se samma dag eller två dagar i följd. Biljetterna till det första spelåret tog slut fort - det finns fortfarande ströbiljetter för den som har tur från i höst till maj 2017.

42 personer ingår i ensemblen i denna jätteföreställning.

Nästa vecka invigs the Wizarding world of Harry Potter i Universal studios i Los Angeles. Motsvarande parker med åkturer finns redan i Tokyo och Orlando och har blivit stora publiksucceer. I nya parken kan man åka ”Harry Potter and the forbidden journey” genom Hogwarts eller ta bergochdalbanan ”Flight of the hippogriff” över byn Hogsmeade. Dit eleverna går för att shoppa och äta och dricka butterbeer (honungsöl). Rowling har själv provsmakat och godkänt drycken.

I nya filmens finns starkare saker att dricka, så kallat fnissvatten. ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” har biopremiär 18 november. Regi av David Yates som gjorde de fyra sista Harry Potter-filmerna.  Vi vet redan att den amerikanska versionen av mugglare heter världslingar. Filmen lär ta oss med till Ilvermornys skola för häxkonster och trolldom, ett Hogwarts för norra Amerika.

Bio. Pjäs. Bok. Åkturer. J K Rowlings magiska trollspö omsätter nya miljoner 2016.

Följ ämnen i artikeln