Mejla

Jenny Seth

Guns´N´Roses klarar sig på bröd och porr

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Shania Twain måste ha fem kilo morötter och Bloodhound Gang kräver ett litet apskelett. Inga människor är lika petiga som popstjärnor.

En rider är en lista på saker en artist behöver före, under och efter sin konsert. Ett kontrakt på allt från ljudsystem till hotellrum och vilken mat som ska serveras i logen. Eftersom popstjärnors godispreferenser är livsviktig kunskap har jag totalt fastnat på Thesmokinggun.com. Där har man lyckats komma över kravlistor från över 250 artister och band. En oumbärlig källa till glädje.

Jane’s Addiction ville alltid ha ett rum med ”sammet/velour-atmosfär” och Rihanna förvarnar om att hon när som helst före konserten kan be om ett hårdkokt ägg. Unge rapparen Bow Wow klarar inte av en telefon med snurrskiva och M.I.A. är noga med sin ost, bara grottlagrad gruyere duger.

Man kan se tydliga skillnader mellan genrer. Boyband vill ha glass och kakor, hiphopstjärnor kräver jättedyr sprit, KFC och överdrivet många paket kondomer och de flesta rockband behöver tydligen ett extra par rena kalsonger.

Marilyn Manson överraskar mest. Är man en satanist om man proppar sitt rum fullt med gummibjörnar, minichoklad och sojamjölk?

Van Halens klassiska, 53 sidor långa rider från världsturnén 1982 finns självklart med. Om bandet ­inte fick en skål chokladkulor av märket M&M med alla de bruna bortplockade vägrade de spela. Senare hävdade David Lee Roth att kravet var ett test för att se om arrangörerna läst igenom de tekniska detaljerna tillräckligt noggrant.

Ridern skiljer de osympatiska från de gulliga. Medan Jennifer Lopez inte ens kan göra välgörenhet för Aids-drabbade om inte hennes loge går helt i vitt, vinner andra respekt med sina sparsmakade listor. Kelly Clarkson, den enda som använt ordet ”please”, verkar ha glömt att hon vann ”Idol”. Rumstempererat vatten och russin är hennes blygsamma önskemål. Och Guns’N’Roses klarar sig på rostat bröd, guacamole och lite blandad porr.

Svenska artister är i jämförelse lika krävande som ett gäng snälla pensionärer, särskilt rapparna. Petter har berättat att han brukar be om fyra trisslotter. Och enligt en pålitlig källa är Lorentz & M. Sakarias enda krav kanelgifflar och kaffe. Ingen Cristal så långt ögat når.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN