Miljoner i förlust

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-30

Skattebetalarnas nota efter fiaskot med ABBA-museet: Över sex miljoner kronor

Det är tänkt att bli Stockholms nya turistmål och en hyllning till Sveriges största popband.

Men Nöjesbladet kan avslöja att Stockholms kommun har plöjt ner miljontals kronor i ABBA-museet – utan att få något tillbaka.

– Det handlar om skattebetalarnas pengar, säger oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida (MP).

Nyheten att ABBA – Sveriges mest populära och framgångsrika popexport någonsin – skulle föräras med ett eget museum i Stockholm togs emot med öppna armar av alla inblandade när den offentliggjordes 2006.

Entrepenörerna och äkta paret Ulf Westman och Ewa Wigenheim-Westman hade då tjatat på ABBA-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson i flera år för att få grönt ljus till sitt drömprojekt.

– För oss var det så självklart att Stockholm måste ha ett ABBA-museum. Liverpool har ju sitt Beatles-museum och Elvis har ju sitt i USA, berättar Ulf Westman.

Paret fick kontakt med Stockholms Stad, som tillsammans med sitt dotterbolag Stockholms Hamnar föreslog att man skulle renovera det gamla tullhuset på Stadsgårdskajen. Där var det tänkt att runt 1000 föremål med anknytning till Abborna skulle samlas på 6750 kvadratmeter: scenkläderna från schlager-EM 1974, instrument som använts på deras turnéer och andra rariteter. En del av den stora byggnaden var samtidigt tänkt att göras om till kontorslokaler.

Något var fel

Totalbudgeten för renoveringen uppgick till 235 miljoner kronor, varav 15 miljoner åsidosattes till ”anpassningar för ABBA–museet” enligt det officiella genomförandebeslutet. Men redan på ett tidigt stadium stod det klart att något var fel.

– Vi kunde inte så mycket om museer, och det kunde inte de heller. Det var både ett mycket stort museiprojekt och ett stort byggprojekt. Det fanns mycket roliga idéer, men jag tror att man satsade för stort. Det var för kort planeringstid och för stora ytor och kostnader. Vi konstaterade att det inte skulle fungera och beslöt oss för att riva kontraktet, säger Christel Wiman (M), vd för Stockholms Hamnar.

Enligt Ulf Westman berodde misslyckandet på att det gamla tullhuset var i sämre skick än vad man först trodde.

– Tidsplanen för renoveringen av huset höll inte och dessutom skulle det bli mycket dyrare att genomföra än vad som var planerat. Stockholms Hamnar ville att vi som hyresgäster skulle gå in och ta de extra kostnaderna, och det accepterade inte vi. Därför kom vi överens om att riva kontraktet, säger han.

När det blev klart att museet inte skulle bli av i tullhuset på Stadsgårdskajen tvingades Stockholms Hamnar gå in med en rejäl summa – 6,4 miljoner kronor – för att bygga om det utrymme som hade anpassats till ABBA-museumet. I dag planeras, enligt Christel Wiman, ett annat museum i tullhuset.

Oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida, (MP) var redan på ett tidigt plan kritisk till hur styrelsen för Stockholms Stadshus AB och Stockholms Hamnar har skött det hela.

– De där 6,4 miljonerna är skattebetalarnas pengar. Stockholms Hamnar är inte lämpade att bygga om fastigheter, det är inte deras kompetens.

Vad borde man ha gjort i stället, anser du?

– Man borde ha låtit till exempel Fastighetsnämnden sköta det här, då hade risken inte varit lika stor att det slutade som det gjorde, säger hon.

Paret Westman har nu sålt rättigheterna till ABBA-museet till privata aktörer och har inte längre med projektet att göra. Ulf Westman vill inte lägga skulden för misslyckandet på Stockholms Hamnar, men tror att museet har större chans att lyckas när det inte sköts med kommunal regi.

– Byråkratin är lite trög när man ska göra saker kommunalt. På den privata sidan är man möjligen lite mer handlingskraftiga, säger han.

”Kunde ha gått värre”

Christel Wiman på Stockholms Hamnar vill inte i detalj bemöta kritiken från Yvonne Ruwaida, men säger till Nöjesbladet:

– Vi har i styrelsen godkänt en förgävesinvestering på grund av det vi gick in i, och den landade på 6,4 miljoner. Det är pengar vi får ta i vår allmänna omkostnad, och suga på ramarna i andra projekt, säger hon.

Men det är alltså drygt sex miljoner rätt ner i sjön?

– Vi tycker att det kunde ha gått betydligt värre. Jag tycker man ska ha respekt för att stora projekt kan vara svåra att dra i land.

Nöjesbladet har sökt Benny Andersson och Björn Ulvaeus för en kommentar angående de olika turerna kring ABBA-museet.

– De vill inte uttala sig om museet. Det lever sitt eget liv, säger ABBA-stjärnornas taleskvinna Görel Hanser.

ANNONS