Psykologen svarar på läsarnas frågor om psykisk ohälsa

Psykologen Jenny Rickardsson svarar på dina frågor

Publicerad 2022-06-30

I kampanjen ”Du är inte ensam” berättar Danny Saucedo, Cissi von der Esch och Anis don Demina om sina upplevelser av psykisk ohälsa.

Ställ dina frågor på ämnet till Jenny Rickardsson, legitimerad psykolog på den ideella organisationen 29k.

  • Fastnålat inlägg
    30 juni 2022
    Joel Holmgren

    Nu stänger chatten för ikväll! Stort tack för alla frågor som har kommit in! Och stort tack till Jenny Rickardsson som tog sig an dem!

    Förutom självhjälpsappen 29k där Jenny jobbar så kan du även vända dig hit om du mår dåligt.

     SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

    ► Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se

    ► Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se

    ► Jourhavande präst Telefonnummer: 112, alla dagar klockan 21–06 Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

     Jourhavande kompis Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Chattjour vardagar klockan 18–22, helger klockan 14–18. jourh

Denna chatt är stängd.

  • Jenny Rickardsson
    30 juni 2022

    Tack för alla era frågor <3

  • 30 juni 2022

    Hej

    Jag fått diagnosen GAD av en överläkare på en psykologimottagning.

    Men jag själv känner att min stress,katastroftankar,socialafobi och torgskräck beror på min prestationsångest… Men dom säger bara jag är deprimerad och blir erbjuden olika antidepressiva. Jag stannar hellre inne än att gå till parken en solig dag med min son för jag är nojig över att folk ska döma mig negativt och då får jag ångest över att min son inte får gå och leka.

    Juan Carlos

    Hej Juan Carlos

    Oavsett vad vi sätter för etikett på en grupp av symtom, så är det viktigt att komma ihåg att gränserna mellan olika diagnoser är godtyckliga. Så vilken diagnos du uppfyller behöver kanske inte vara det viktiga här? Det verkar på ditt brev som att du har ångest som tar sig uttryck på lite olika sätt. Det kan du jobba med, oavsett vad vi kallar det. Ångest blir värre av undvikande (när en flyr från det som väcker ångest) och brukar med tiden bli bättre när vi tränar på att ha ångest och stanna kvar i situationen som väckte ångesten. En brukar kunna få hjälp med att sätta upp ett bra exponeringsschema av en psykolog på mottagningen.

    Jenny Rickardsson
  • 30 juni 2022

    Jag har haft panikångest och svår ångest sedan i höstas. Vissa dagar bättre än andra men haft några hemska bakslag senaste tiden. Äter Setralin sedan en tid tillbaka. Jag var den sista människan jag trodde skulle drabbas av detta. Vi måste hjälpa och pappa varandra och våga prata om detta. ❤️

    Frida S

    Hej Frida!

    Fint du skriver om att psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Modigt att vara öppen med det, och så hjälpsamt för andra att se att de inte är ensamma. Tack.

    Jenny Rickardsson
  • 30 juni 2022

    Jag är så fruktansvärt rädd för läkare, injektioner, blodprover, invasiva undersökningar och undrar om det finns någon terapi som hjälper om du kan ge andra råd? Jag har upplevt traumatisk undersökning som barn, misslyckats med nästan alla undersökningar jag någonsin försökt göra (jag är medelålders så det är några stycken vid det här laget) och får bara panik. Inte ens lugnande medel hjälper och jag drar mig verkligen, verkligen för att söka hjälp. Sist gång jag skulle lämna blodprov krävdes att fyra olika personer försökte (varje person flera gånger) innan den sista till slut lyckades.

    Maria

    Hej Maria!

    Det finns utmärkt behandling för det du beskriver - KBT. Behandlingen går ut på exponering - alltså att en närmar sig det obehagliga i små, kontrollerade steg, tillsammans med en psykolog. Många sjukhus kan erbjuda sådan behandling i anslutning till vård för fysiska besvär, men även de digitala vårdcentralerna har kbt-psykologer som kan detta.

    Jenny Rickardsson