Michael Nyqvist är död

Av: Andreas Hansson, Susanna Hållbus, Emelie Anderberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Blev 56 år gammal

Den folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist har förlorat kampen mot lungcancer.

Han dog på tisdagen, omgiven av sin familj.

”Michael kommer att lämna ett stort tomrum efter sig”, säger familjen till TT.

1 av 14 | Foto: Magnus Wennman
Michael Nyqvist fotograferad för Aftonbladet i december 2015.

Skådespelaren Michael Nyqvist har dött, bara 56 år gammal. Det berättar familjen i ett uttalande till TT.

”Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet.”
”Michael Nyqvist gick bort stillsamt, omgiven av sin familj, efter en årslång kamp mot lungcancer”, uppger hans amerikanska representant för tidningen Variety.

År 2009 kom filmatiseringen av Stieg Larssons ”Millennium”-serie där Michael Nyqvist spelade huvudrollen som journalisten Mikael Blomqvist. Rollen visade sig bli hans språngbräda in i Hollywood, då han 2012 fick en roll i ”Mission Impossible – Ghost Protocol”.

I april hade det danska dramat ”Du försvinner” premiär. Och Michael Nyqvist spelar i ytterligare tre kommande filmer. ”Radegund” och ”Hunter Killer” är färdiginspelade – men ”Kursk” filmas fortfarande. Det är oklart om Michael Nyqvist han spela in sina scener.

Två guldbaggar

Michael Nyqvists prestationer på scen och duk gav honom många utmärkelser – däribland två guldbaggar. Den första kammade han hem 2003, för bästa manliga huvudroll i ”Grabben i graven bredvid”. Den senaste i januari 2017, för bästa manliga biroll i ”Den allvarsamma leken”.

Dramaten sörjer Michael Nyqvist och teaterchefen Eirik Stubø skriver till Nöjesbladet:

”Michael Nyqvist var under en följd av år en av Dramatens mest betydelsefulla skådespelare. Han gavs en sällsam internationell bana, samtidigt som vi gladdes åt långt gångna planer på en ny uppsättning vid vår kommande Bergmanfestival. Nu blev det inte så. Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfordrande allvar och även hans överrumplande humor. Han visste mycket om både livet och konsten”.

Michael Nyqvist lämnar frun Catharina och barnen Ellen och Arthur efter sig.

1 av 12

Publicerad:

LÄS VIDARE