”Motståndaren” som svenskt Oscarsbidrag är ett klokt val

Uppdaterad 2023-10-03 | Publicerad 2023-09-21

Många hade väntat sig Lukas Moodyssons ”Tillsammans 99”.

Men det blev Milad Alamis ”Motståndaren” som blev Sveriges Oscarsbidrag.

Ett klokt val, jag tror den har större chans att bli utvald som en av fem som får tävla om titeln Bästa internationella film.

En kommitté hade nominerat tre tänkbara filmer:

Lukas Moodyssons ”Tillsammans 99”, uppföljaren till den enormt populära filmen om ett 1970-talskollektiv från år 2000.

Mika Gustafsons debutfilm ”Paradiset brinner”, som nyligen prisbelönades på Venedigfestivalen.

Och så Milad Alamis ”Motståndaren”, som kom i våras och sågs av alldeles för få människor på bio. För det är en väldigt bra film. Och, skulle jag tro, utan att ännu ha kunnat se Moodyssons film, den med störst chans att faktiskt bli nominerad.

Lukas Moodysson var het internationellt kring Millennieskiftet. Men sedan slarvade han bort sitt momentum genom att göra två hopplöst smala filmer. Och även om han fick med både Michelle Williams och Gael García Bernal i sin enda internationella film ”Mammut” (2009), så fick den ett (orättvist) svalt mottagande. Och sedan var det som att han tröttnade på att göra film. Har bara gjort en film och en tv-serie sedan dess. Tills nu, då.

Mika Gustafson har framtiden för sig, men hennes film om tre frifräsiga syskon som lever utan föräldrar, hade nog av amerikaner kanske uppfattats som lite väl konstig.

Regissören till filmen "Motståndaren" Milad Alami.

Milad Alamis film, om en brottare (Payman Maadi) som efter en konflikt flyr med fru och barn till Sverige och hamnar på en flyktingförläggning i Norrland, ligger mer rätt i tiden. Jag ska inte avslöja hur den slutar, men regimen i Iran lär inte tycka om filmen. Och internationellt är det en ständig diskussion i filmkretsar hur kända och prisbelönade regissörer därifrån – Jafar Panahi, Mohammad Rasoulof, Saeed Rostayi – fängslats och/eller dömts till husarrest och yrkesförbud.

– Det är jättehäftigt, jag är stolt och jätteglad, säger Milad Alami, född i Teheran i Iran, men uppvuxen i samma norrländska miljö i Sverige där filmen utspelas.

– Vår film är vad jag vet den enda som handlar om frihetsberövande i Iran. Det kommer vi att utnyttja, vi kan ju prata fritt om det, säger Milad, som kommer att åka till USA och göra intervjuer i samband med att filmen visas där. Allt i hopp om att den ska bli en av de femton filmer som hamnar på en short list (avslöjas 21 december), innan det 10 januari nästa år avslöjas vilka fem filmer som blir Oscarsnominerade.

– Payman Maadi kommer också att hjälpa till, han bor ju i Los Angeles. Vi har gjort en film som är samtida och aktuell och Oscar har ju blivit mer politiskt på senare år.

Övriga stora roller spelas av Marall Nasiri, Ardalan Esmaili, Arvin Kananian och Björn Elgerd.

Så… har filmen någon chans att bli Oscarsnominerad?

Jag vill inte vara någon glädjedödare, men jag är tveksam.

Två platser av fem är nog snudd på vikta för Finlands bidrag, Aki Kaurismäkis suveräna ”Höstlöv som faller”, och Justine Triets ”Fritt fall”, Guldpalmsvinnaren som Frankrike rimligtvis skickar som sitt bidrag.

Och senast blev ju Danmarks bidrag, Ali Abbasis ännu starkare ”Holy spider”, med ett annat iranskt tema, inte en av de fem nominerade.