Anklagades för rasism – dras in

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2013-11-20

”Innehåller förlegade värderingar”

Vill du läsa om Barna Hedenhös äventyr Amerika?

Då är det bäst att du snor dig på.

I kommande utgåvor av "Den stora boken om Barna Hedenhös" kommer berättelsen att lyftas bort.

Bonnier Carlsen viker ner sig direkt efter kritiken mot Hedenhösböckerna.

– De innehåller ren och skär rasism, säger Jonathan Sjöberg som regisserat och skrivit manus till årets julkalender" Barna Hedenhös uppfinner julen.

Redan nu, i samband med årets julkalender där Barna Hedenhös är huvudpersonerna, har diskussionerna börjat om den folkkära stenåldersfamiljen.

Och resultatet låter inte vänta på sig. I kommande utgåvor om Barna Hedenhös kommer du inte att kunna läsa om deras amerikanska äventyr.

– Orsaken är att berättelsen innehåller förlegade värderingar, skriver Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, till SVT.

Berättelserna skapades av Bertil Almqvist 1948 och blev en formidabel succé.

Den första boken "Barna Hedenhös: bilder från stenåldern" presenterade den lilla stenåldersfamiljen som hankade sig fram i urskogen.

Pappa Ben, Mamma knota, barnen Sten och Flisa ville bara göra rätt för sig och leva ett vanligt stenåldersliv i lugn och ro tillsammans med kossan Mura, hästen Hårfagre och urhunden Urax i sin lilla grotta.

Terroriserades av vildsvin

Men de terroriserades av vildsvin så till den milda grad att de tvingades flytta ut till kusten och starta ett nytt liv på Stockholmen i Mälaren. De var de första Stockholmarna.

Sen fortsatte deras äventyr i Sverige och i utlandet. De reste över halva världen och besökte redan 1955 - två år före innan ryssarna skickade upp sin lilla Sputnik -  till och med Mars där de träffade på riktiga Marskatter.

Fram till 1971 ritade och skrev Bertil Almqvist 13 böcker om barna Hedenhös. Han var ett hushållsnamn i Sverige under många år och var under decennier en av Aftonbladets mest älskade medarbetare.

Hans böcker om Barna Hedenhös fick hundratusentals barn att intressera sig för svensk historia, andra länder och rymden. "Barna Hedenhös i världsrymden" är fortfarande ett den första introduktionen till kosmos mysterier för många barn.

1991 kom "Den stora boken om barna Hedenhös" den första samlingsvolymen om stenåldershjältarna där de bland annat besöker Paris.

Nu försvinner avsnittet om deras resa till Amerika, där pappa Ben bland annat uppfinner det atomdrivna flygplanet och introducerar skyskraporna till Sverige, tas bort från kommande upplagor.

Årets julkalender, Barna Hedenhös uppfinner julen, bygger på Bertil Almqvists karaktärer från böckerna om Hedenhös.

Men julkalenderns regissör och manusförfattare, Jonathan Sjöberg, har valt att ta avstånd från böckerna.

Detta eftersom han är kritisk till att innehållet inte får sin kontext förklarad med tanke på att flera av berättelserna i dag uppfattas som rasistiska.

  – Det är rasistiskt, och det finns många exempel i böckerna på vad man i dag skulle tycka är ren och skär rasism, har Jonathan Sjöberg sagt till Kulturnyheterna.

Har valt att lyfta ur

I Barna Hedenhös upptäcker Amerika finns ett exempel där pappa Ben säger: "Hejsan rödingar, här ser ni en vit man vara vän med stor oxe."

Efter kritiken som fördes fram i Kulturnyheterna väljer förlaget att plocka bort boken Barna Hedenhös upptäcker Amerika från samlingsvolymen Den stora boken om Barna Hedenhös.

Förlagets litterära chef Eva Dahlin skriver:

 – Berättelsen innehåller förlegade värderingar och därför har vi valt att lyfta ur den.

Ser hellre förord

Regissören Jonathan Sjöberg ifrågasätter beslutet:

 –Jag står fast vid det jag sagt, att vissa inslag i böckerna kan uppfattas som väldigt rasistiska och om de ska ges ut i dag så tycker jag att de ska sättas i ett sammanhang. Jag vet inte riktigt hur de resonerat kring att dra tillbaka boken i stället för att ge ut den med ett förklarande förord, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag tycker att det är bra att det här uppmärksammats, men valet att dra tillbaka boken får helt stå för dem. Det är komplicerat att inte ge ut gamla saker, att inte låtsas om att det finns. Det finns kvaliteter i böckerna som det är synd om världen aldrig få ta del av. Därför tycker jag att det är viktigt att sätta innehållet i ett sammanhang, och givetvis, när det handlar om barnböcker har föräldrarna också ett stort ansvar.