Jan Guillou i ordkrig: ”Det är inte sant”

Konflikt kring författarens nya serie

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
1 av 2 | Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Jan Guillou.

Förvirringen var total efter nyheten att Jan Guillous romanserie ska bli tv-serie.

– Det är inte sant. De har inte rättigheterna, säger författaren själv om produktionsbolaget Dramacorp-Pampas.

– De är hundra procent säkrade, säger Jens Alex, vd på bolaget, till Nöjesbladet.

I onsdags kom nyheten att Jan Guillous romanserie "Det stora århundradet" ska bli tv-serie. Amerikanska branschtidningen Variety skrev att produktionsbolaget Dramacorp-Pampas köpt rättigheterna till böckerna. Manuset skulle skrivas av norske Petter Skavlan.

Dramacorp-Pampas, med bas i Stockholm, har nyligen gjort Jan Guillous klassiske karaktär Carl Hamilton till tv-serie. Den får premiär i slutet av året.

– Det här är bolagets nästa stora grej. Potentiellt kan det här bli den mest spektakulära tv-serien som någonsin gjorts i Skandinavien, sa bolagets vd Jens Alex till Variety.

”Det är inte sant”

Men dagen efter den stora nyheten råder viss osäkerhet. Vad är det som gäller?

– Det är inte sant. De har inte rättigheterna. Jag känner igen halva bolagets namn som säger sig ha köpt rättigheterna. Jag vet vilka de är som säger sig ha gjort det, säger Jan Guillou till Nöjesbladet.

– Jag var med andra ord totalt ovetande om denna glada överraskning, kände igen halv bolagets namn. Den här typen av kontakter pågår ständigt i åratal. Men det betyder inte att det blir något av det.

När Nöjesbladet når Jens Alex som befinner han sig i Frankrike. Han blev förvånad över Guillous besked om rättigheterna till böckerna.

– De är hundra procent säkrade, säger Dramacorp-Pampas vd till Nöjesbladet.

– Vi har rättigheterna till "Det stora århundradet". Annars skulle vi inte göra den här pressreleasen.

”Ska ringa dem”

Nu ska han kontakta makarna Jan Guillou och Ann-Marie Skarp, vd och förlagschef på Piratförlaget.

– Vi gör "Hamilton" och den kommer ut första januari på C More. Sen har vi "Det stora århundradet" också. Jag ska ringa dem i morgon så att det inte är några konstigheter, säger Jan Alex.

"Det stora århundradet" är en serie om nio böcker som alla handlar om 1900-talet. Den första boken i serien har titeln ”Brobyggarna” och kom 2011. Romanen kretsar kring tre bröder från Norge.

Publicerad:

LÄS VIDARE