Ciara Zelmerlöw om den tuffa tiden efter missfallet

”Det har gått nästan sju veckor och jag mår fortfarande inte helt bra”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Ciara Zelmerlöw.
Foto: SVT
Ciara Zelmerlöw.

Efter nästan sju veckor har hon ännu inte återhämtat sig.

Nu berättar Ciara Zelmerlöw, 33, om den tuffa tiden efter missfallet.

– Jag tycker bara att det är bra att vara ärlig när det gäller följderna du kan råka ut för, säger hon i en story på Instagram.

Det var parets andra missfall. Ciara och Måns Zelmerlöw, 34, berättade om sin sorg i början av augusti, efter att ha tvingats till sjukhus under sin sommarvistelse i Sverige.

Nu väljer Ciara Zelmerlöw att berätta om den svåra tiden som följt. I flera stories på Instagram berättar hon om hur hon i Sverige gavs möjligheten att välja om hon ville att fostret skulle opereras bort eller om hon ville att det skulle ske naturligt. När hon tidigare hade råkat ut för ett liknande missfall i Storbritannien ställdes hon aldrig inför det valet.

Förlossning

– Det var ingen fråga om det, de ville göra en operation för att ta bort fostret. Men andra gången var jag i Sverige. Missfallet var lite senare än det första. De gav mig valet, om jag ville göra det naturligt eller på samma sätt. Jag är hypokondrisk och skräckslagen inför medicinska ingrepp, så jag valde det första alternativet, att göra det naturligt, säger hon i videoklippet.

Foto: Karin Törnblom/TT
Ciara med maken Måns Zelmerlöw.

Hon beskriver ingreppet i Storbritannien som ett snabbt och enkelt ingrepp där hon fick en mild bedövning. Hon beskriver hur hon varit skräckslagen, men att kroppen återhämtade sig relativt snabbt.

– Det var mer mentalt, för kroppen vet ju inte vad som faktiskt händer. Men den andra gången i Sverige valde jag det naturliga sättet, som egentligen betyder att jag behövde föda babyn och moderkakan, säger hon.

”Förlorade mycket blod”

Men i Sverige fick Ciara Zelmerlöw en reaktion mot medicinerna.

– Jag drabbades av 40 graders feber, blodtrycket föll, jag förlorade mycket blod. Det var väldigt smärtsamt både mentalt och fysiskt och jag behövde genomgå en operation ändå eftersom min kropp inte gjorde allt den borde ha gjort, säger hon.

I videoklippen betonar Ciara Zelmerlöw att hon inte är någon medicinsk expert och säger också att hon förstår om någon som är gravid inte vill höra det hon berättar, men att hon hade önskat att hon visste om vad som skulle kunna hända innan hon gjorde sitt val efter missfallet.

– För mig personligen skulle jag ha valt det första alternativet, att få det gjort så snabbt och enkelt som möjligt. Men jag förstår fullständigt varför folk väljer tvärt om. Jag tycker bara att det är viktigt att vara ärlig när det gäller följderna du kan råka ut för. Jag håller fortfarande på och tillfrisknar och det har nästan gått sju veckor. Jag är inte helt okej ,känner mig inte som mig själv ännu, säger hon i videoklippet.

Publicerad:

LÄS VIDARE