Ulf Brunnberg

Brunnbergs ilska mot nya Saltkråkan: ”Som att göra om ’Helan och Halvan”

”Jönssonligan”-ikonens fräna kritik: Skattepengarna går till flummeri

Av: 

Benjamin Ekroth

Ulf Brunnberg.
Ulf Brunnberg.

NÖJE

SVT:s planerade nyversion av ”Vi på Saltkråkan” fortsätter att väcka känslor.

Senast i raden är skådespelaren Ulf Brunnberg som rasar mot SVT.

– Det är en ovanligt dum idé. ”Saltkråkan” är en historiskt och kulturellt viktig produktion, säger han till Aftonbladet.

SVT har beslutat att spela in en ny version av ”Vi på Saltkråkan” och placera handlingen i svensk nutid.

Louise Edlind, 74, som spelade Malin i originalversionen av tv-klassikern från 1964 har tidigare sagt till Aftonbladet att hon gillar idén.

– Sverige består i dag av en helt annan befolkning än den som fanns på 60-talet. Den speglar inte riktigt dagens samhälle, sa hon.

Hennes tidigare kollega Ulf Brunnberg, 74, är dock av en helt annan åsikt. De båda möttes i SVT:s ”Mötet” och debatterade nya Saltkråkan, som Brunnberg menar är ett fantasilöst förslag.

– Jag kallar det för PK, politiskt korrekt, det har inte ett dugg med ”Saltkråkan” att göra, säger han i programmet.

För Aftonbladet utvecklar han sina åsikter.

– Du kan inte göra om ”Saltkråkan”. Det går inte. Det är som att göra om ”Helan och Halvan”. De är döda, det går inte, säger han.

Är det att det görs nya versioner som du inte gillar?

– Man kan göra nya versioner på saker. Men det går inte med sådana klassiker, med sådana kulturhistoriskt viktiga produktioner som är så välgjorda från början, säger han och fortsätter:

– Det har en social funktion. Det är en förebild för svenskarna över huvud taget, med svenska traditioner. Det är svårt att tänka sig att de kan göra om det.

Stephen Lidholm som Pelle, Kristina Jämtmark som Stina, Karin Dandenell som Skrållan och Maria Johansson som Tjorven i originalet.

Vill renovera originalet

Ett ”Saltkråkan” som skildrar samtiden tror han inte på. I stället kunde man lägga pengarna på att renovera originalversionen, med bättre ljud och bild, menar Ulf Brunnberg.

– Jag tror inte upphovspersonen Astrid Lindgren skulle vara glad över det här heller. Hur ska man kunna ändra det koncept som Astrid Lindgren en gång tänkt sig och gjort?

Han vänder sig också mot att det är vi tittare som betalar.

– Det är inte första gången våra skattepengar går till flummeri.

Louise Edlind är av en annan åsikt.

– Det är skojigt. Jag har viss förståelse för att man ska göra om ”Saltkråkan” så att den angår även det nya Sverige, sa hon nyligen till Aftonbladet.

SVT har redan dragit i gång arbetet med nya ”Saltkråkan”. Den bygger på Astrid Lindgrens originalmanus och produceras i samarbete med Astrid Lindgren AB, som drivs av författarens familj.

– Det är många som har starka minnen förknippade med ”Saltkråkan” och vi har mycket att leva upp till. Vi kommer att utveckla ”Saltkråkan” med stor respekt och känsla för den här historien, sa SVT:s vd Hanna Stjärne nyligen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vi eller aldrig”-profilerna: Helt mot vår moral

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Brunnberg

Astrid Lindgren

SVT, Sveriges Television

Vi på Saltkråkan (tv-serie)