Sören Olssons bloggattack mot F-kassan efter brevet

Uppdaterad 2013-12-12 | Publicerad 2013-12-11

”Sune”-författarens ilska över ersättningen till dödssjuka sonen

Sören Olssons son Ludvig, 22, är född med Downs syndrom och lider samtidigt av den dödliga lungsjukdomen Eisenmengers syndrom, en följdsjukdom orsakad av sonens hjärtfel som inte behandlades i tid.

Trots det fick författaren ett brev hem från Försäkringskassan med meddelandet att Ludvigs aktivitetsersättning löper ut.

Enligt Försäkringskassan skulle han söka ny ersättning om hans arbetsförmåga fortfarande är nedsatt.

– Tyvärr så måste jag meddela av vår son fortfarande har Downs syndom, och att hans arbetskapacitet därför inte har förändrats nämnvärt. Han har blivit lite sämre i sitt allmäntillstånd på grund av det medfödda hjärtfel som han har, och som gör att hans livskvalitet är kraftigt reducerad. Men i övrigt så kan man inte påstå att hans Downs syndrom har förändrats alls, skriver Sören Olsson i ett öppet brev till Försäkringskassan på sin blogg.

Kan dö närsomhelst

– Vi hoppas dock att kunna hitta på lite skojiga saker för honom under det kommande året så att det där Downs syndromet kan ge med sig någon gång! Han kan ju inte gärna gå omkring och ha Downs syndrom hela livet! Det vore ju onödigt! menar författaren som tidigare berättat om sin sorg över sonens svåra sjukdom och hur familjen fick beskedet när Ludvig var 15 år att hans sjukdom kunde döda honom när som helst.

Försäkringskassan ber om ursäkt

– Att få höra något sådant som förälder är nog det värsta man kan utsättas för. Det är inte meningen att föräldrar ska överleva sina barn, då är det något fel, har Sören Olsson sagt i en intervju med "Föräldrakraft".

Samma eftermiddag som han la ut blogginlägget hörde en handläggare från Försäkringskassan av sig till författaren.

– De bad om ursäkt för att de hade skickat brevet, säger en lättad Sören Olsson.

Susan Ottosen är pressekreterare på Försäkringskassan och menar att man följt de bestämmelser som finns men att de gärna ringt i stället för att ge beskedet via brev.

– Det är så här det går till, minst var tredje år måste alla göra ny ansökan. Det är inte så att han riskerar att inte få någon aktivitetsersättning.

Fotnot: På grund av tekniska problem har texten ompublicerats. Då försvann tyvärr de kommentarer som skrivits. Nöjesbladet ber om ursäkt för detta.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln