Mästarnas mästare

SVT:s livräddare fick rycka ut tre gånger

Dramat i ”Mästarnas mästare” du inte fick se i tv – Josefine Öqvist efter utslagningen: ”Kommer bli jobbigt att gå på Ica”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

PORTO HELI. SVT:s livräddare tvingades rycka ut tre gånger när Josefine Öqvist drabbades av vattenpanik under inspelningen. 

Här är dramat tv-tittarna inte fick se i ”Mästarnas mästare” - och för den förra landslagshjälten blev fem raka förluster för mycket:

– Jag är förbannad. Och när folk har sett, det kommer bli jobbigt att gå ner på Ica och alla känner igen en, säger hon efter inspelningarna.

SVT visade bara några minuter. Men inspelningen av den nya vattentävlingen drog ut på tiden och varade i över 12 timmar.

Skräcken kom redan när Josefine Öqvist, 36, fick tävlingen förklarad för sig, att hoppa från ett fartyg ner i havet från åtta meters höjd och därefter simma och dyka närmare tre meter under vattenytan för att hitta ledtrådar.

– Mina ben skakade, säger hon.

”Mina ben skakade”. Josefine Öqvist trotsade sin höjdskräck och hoppade utan att tveka.

Foto: Lotte Fernvall

Josefine Öqvist föll i tårar efter vattenpaniken: ”Jag grät när jag var klar för det var så mycket adrenalin i kroppen.”

Foto: Lotte Fernvall

Höjd- och vattenskräck

Den förra landslagshjälten lider av vattenskräck och drabbades flera gånger av panik under inspelningen.

– Jag är rädd för höjder och har skräck för det, jag tycker inte om vatten mer än nöjesbadar i pool och sen har jag problem med att dyka under vatten, jag får panik, säger hon direkt efter inspelningen.

SVT:s livräddare ryckte ut. ”Det är viktigt att de känner sig trygga i vattnet”, säger exekutiva producenten Anders Wistbacka.

Foto: Lotte Fernvall

SVT hade inför inspelningen höjt säkerheten med livräddare i vattnet och på land och en säkerhetsdykare under ytan, förutom den ambulanssjuksköterska som alltid är på plats.

Tävlingsdomaren fattade beslutet

För Josefine Öqvists skull tvingades SVT:s livräddare att rycka ut tre gånger.

– Det är viktigt att de känner sig trygga i vattnet, vi märkte det där och då och tävlingsdomaren fattade beslutet att skicka i livräddaren, säger SVT:s exekutiva producent Anders Wistbacka.

Livräddaren ryckte ut tre gånger under inspelningen av den nya tävlingen i ”Mästarnas mästare” som kommer sändas vintern 2020.

Foto: Lotte Fernvall

Josefine Öqvist och Susanna Kallur efter tävlingen.

Foto: Lotte Fernvall

Samtidigt betonar han att livräddaren inte hjälper till i själva tävlingsmomentet.

– Hon behövde känna trygghet när hon var i vattnet och då klev han in och hjälpte henne. Men hon fick inte hjälp att simma eller med tävlingsuppgifterna.

”Största skräcken”

För Josefine Öqvist var paniken som värst när hon tvingades dyka under ytan.

– Det var den största skräcken jag varit med om, säger hon.

Josefine Öqvist möttes i land av ”Mästarnas mästares” ambulanssjuksköterska.

Foto: Lotte Fernvall

”Jag har överträffat många rädslor idag.” Josefine Öqvist berättar om sin höjdskräck och paniken hon fick i vattnet efter att tävlingen genomförts.

Foto: Lotte Fernvall

Efteråt kunde hon inte stoppa tårarna.

– Jag har överträffat många rädslor idag. Jag grät när jag var klar för det var så mycket adrenalin i kroppen.

Vattentävlingen blev Josefines fjärde bottenplacering och det skulle bli ännu en, i den klassiska Sisyfos-grenen där Ida Ingemarsdotter, 34, ändå hoppade in och hjälpte till att pusha idrottskollegan i mål.

– Kom igen nu Jossan, du kan det här, skrek hon för full hals för att få Josefine Öqvist att ta i med sina sista krafter och få det 60 kilo tunga klotet i mål.

Ida Ingemarsdotter och Susanna Kallur väntar i mål på Michel Tornéus och längst bak Josefine Öqvist.

Foto: LOTTE FERNVALL

Pustar ut efter tävlingen. Ida Ingemarsdotter hjälpte till att peppa Josefine Öqvist i mål under Sisyfos-tävlingen.

Foto: LOTTE FERNVALL

Stöd från maken

Under inspelningen hade även maken, ishockeyproffset Stefan Lassen, 34, stöttat Josefine Öqvist över telefon. Efter förlusten i flaggtävlingen ringde hon direkt från inspelningsplatsen.

– Han frågade om jag inte var här till hundra procent. Jag tror att jag är övertygad. Och jag är van att spela 90 minuter. Om man gör ett misstag så rättar man till det, det blir annorlunda här.

Josefine Öqvist ringde maken Stefan Lassen direkt efter sistaplatsen i flaggtävlingen.

Foto: LOTTE FERNVALL

Samtidigt saknade hon barnen under Greklandsvistelsen.

– Det är första gången jag är borta så här länge. Igår ringde min dotter, hon hade blivit sjuk fått ont i halsen och hade feber, och bara: ”mamma kan inte du komma hem” då gör det ju ont i hjärtat, sa Öqvist efter flaggtävlingen.

Orolig för kommentarer

Nu oroar hon sig för vad omgivningen ska säga efter att hon blivit utslagen ur ”Mästarnas mästare” först av alla.

– Jag var förbannad som bara den, jag är förbannad, säger hon efter förlusterna.

– Och när folk har sett, det kommer bli jobbigt att gå ner på Ica och alla känner igen en. Att få alla kommentarerna. Så ska jag bara säga: ”Men jag vågade vara med, hade du vågat det?”

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarshop hos Gina Tricot! Klicka hem årets hetaste trender här.

Gina Tricot

Josefine Öqvist pustar ut efter en av de första tävlingarna i ”Mästarnas mästare” 2020.

Foto: LOTTE FERNVALL

Nöjesbladets fotograf Lotte Fernvall och reporter Torbjörn Ek på plats i grekiska Porto Heli under inspelningen av ”Mästarnas mästare” inför säsongen 2020.

Publisert:

LÄS VIDARE

Tävlade – med hjälp av blodförtunnande mediciner

ÄMNEN I ARTIKELN

Mästarnas mästare

Josefine Öqvist

Ida Ingemarsdotter