Julkalender-bråket fortsätter: ”Är ett samhällsproblem”

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-20

SVT spelade ner vikten av att män står för merparten av taltiden i årets julkalender.

Nu slår företaget Gendertime tillbaka.

”Att pojkar och män talar på flickors och kvinnors bekostnad är odemokratiskt, ineffektivt och orättvist”, skriver grundaren Fredrik Eklöf i ett pressmeddelande.

När företaget Gendertimer analyserade årets julkalender fann de den ojämställd; i det första tolv avsnitten upptar män 72 procent av taltiden.

I går slog SVT:s Johanna Gårdare, programchef och ansvarig utgivare för årets julkalender tillbaka mot kritiken och menade att taltiden visserligen inte är ett oviktigt mått, men att det är ett av flera olika parametrar.

”Det blir väldigt enögt att bara stirra på antalet sekunder och inte väga in alla de andra aspekter i hur kvinnor och män gestaltas. Selmas karaktär i ’Selmas saga’ är inte bara en kvinnlig huvudkaraktär, inte bara en pinne till statistiken. Hon är en tuff och modig tjej som vågar stå upp för det hon tror på och ta fajt för det”, skrev hon på SVT:s hemsida.

”Synliggjorde omedvetna ojämställdheten”

Nu svarar Fredrik Eklöf, en av grundarna till Gendertime, att han har respekt för det ”imponerande” arbetet med könsroller, han menar dock att taltiden är högst väsentlig.

”Att pojkar och män talar på flickors och kvinnors bekostnad – utan att någon av oss märker det, det är ett samhällsproblem, det är odemokratiskt, ineffektivt och orättvist. Intressant nog reflekterade inte ens vi själva över taltiden och dess fördelning förrän vi gjorde mätningen”, skriver han i ett pressmeddelande.

Han skriver att taltiden i ”Selmas saga” belyser att ojämställdhet återskapas i situationer som vi upplever som normala eller till och med jämställda.

”Årets julkalender är sagan som synliggjorde den omedvetna ojämställdheten, den som sker mitt framför näsan på oss utan att vi lägger märke till den”, skriver Fredrik Eklöf.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln