Änglar och demoner

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2010-11-12

Männens missbruk glorifieras – kvinnornas fördöms – Isaksson och Trus om en orättvis kändisvärld

Orden sluddrades fram och blicken var allt annat än fokuserad när musikern Andreas Kleerup, 31, medverkade i TV4:s ”Nyhetsmorgon” häromveckan.

Drogpåverkad eller inte – branschen ifrågasätter inte hans kompetens som skapare.

Nöjesbladets skribent Fredrik Virtanen närmast glorifierar artisten Pluras drogaffär nyligen; ”Plura gjorde ett matlagningsprogram med Mauro Scocco och köpte några påsar ladd i Göteborg och blev större än någonsin. Nu är han folkkär och syns i TV4 varje lördag i det strålande musikantprogrammet ”Så mycket bättre’”, skriver han.

Vi säger det rätt ut: män kan supa, knarka, knulla runt, röja och sluddra i tv. Men vad händer med kvinnan som beter sig på samma sätt?

Den offentliga kvinnan som tappar kontrollen är pinsam, patetisk och inte längre kompetent. Mannen, däremot, får en spännande aura av mörker runt sig. Hans stjärnstatus växer och antalet jobberbjudanden likaså.

Vi har pratat med medieexperter,

genusforskare, författare och artister.

Alla, förutom Tommy Körberg, håller med oss.

Samhället visar mer tolerans mot det så kallade manliga konstnärsgeniet. Vars varumärke bygger på en smutsig skjorta, några glas whiskey, kanske till och med en lina kokain innan de går ut på scenen.

Vi söker kvinnorna som fallit hårt. Och männen som blivit uppbackade av en förstående publik.

Artisten Tommy Körberg, 62, är högt respekterad i nöjesbranschen. Han har suttit i fängelse flera gånger: för narkotika­innehav och grovt rattfylleri. Men han förnekar att mäns och kvinnors misstag döms olika.

Medan männen väsnas sitter kvinnorna hemma och skåpsuper, tror Körberg.

– Ibland kan det vara så att kvinnor kommer in på ett pretty face men utan talang. Det är en vanlig neandertal-inställning från männens sida. Hur ska hon komma tillbaka om hon har gjort bort sig, om det saknas talang? Men det gäller nog både kvinnor och män. Det går inte att göra ett gender-thing på det, säger han.

Skådespelaren och programledaren Sanna Bråding, 30, är en av dem som inte vill ställa upp på intervju. Hon dömdes 2008 till fängelse för narkotikabrott och därefter har karriären stått still. På sin blogg tidigare i år skrev hon:

– Jag kan tyvärr inte söka mig tillbaka till ett liv där jag bara accepteras om jag är glad, till lags och klädd i en mask. Jag är jag! Jag har fuckat upp som jävligt många andra.

Tabun kring ämnet är tydlig, men den före detta Army of Lovers-stjärnan Camilla Henemark, 46, vill ta striden.

Det räckte med en narkotikadom och ett rykte att hon var prostituerad för att fälla hennes karriär.

I dag är Camilla Henemark hemlös och lever på socialbidrag. Ingen i nöjesbranschen vill ha med henne att göra.

– Jag känner en otrolig vanmakt. Så fort en kvinna gör ett snedsteg blir hon hårdare dömd moraliskt. Kvinnor ska vara oskyldiga änglar, annars är vi inte värda någonting. Män blir snarare sexsymboler så fort de rumlar om, säger hon till Nöjesbladet.

Listan kan göras lång på männen som ständigt har fått göra comeback efter sina snedsteg. Dramatens genom tiderna stora namn, som Örjan Ramberg, Thorsten Flinck och Mikael Persbrandt, har alla varit i klammeri med rättvisan.

– Kvinnor och män existerar på helt olika villkor när det gäller att vara konstnärer. Hur många rubriker och incidenter har vi inte hört och sett om dessa män och ändå får de nya uppdrag och nya chanser till comeback. Det finns en överacceptans för de här männens beteende som inte alls finns för de få kvinnor som misskött sig på liknande sätt, säger författaren Maria Sveland, känd för boken ”Bitterfittan”.

Tilde Fröling, dömd för kokain-innehav 2004, uttrycker ofta frustration över diskrimineringen av stökiga kvinnor.

– Jag blir alltid lika förbannad. Jag har aldrig skadat någon och är aldrig elak. Kan jag inte bara få göra vad jag vill? Vi tjejer får inte jobba för mycket, inte festa för mycket, inte röka för mycket, inte ha för mycket sex. Kom igen, vad hände?, sa hon till tidningen Café förra året.

Vi lyfter blicken mot nöjesmeckat Hollywood.

2007 rämnade världens då hetaste popprinsessas fasad. Hennes missbruk fick förödande konsekvenser, både för hennes karriär och privatliv.

Britney Spears gjorde det förbjudna som kvinna. Hon tappade kontrollen.

– Det är det mest fruktansvärda en kvinna kan råka ut för i vår kultur. Ingen oroar sig för Kleerups, Körbergs eller Persbrandts barn. Männen får vara individer med drogproblem medan kvinnor med drogproblem ifrågasätts i rollen som mamma, säger genus- och medieforskaren Hillevi Ganertz på Stockholms universitet.

Kvinnor glorifieras för deras oskuld. Männen för deras synd.

Alla, vi journalister, folket i stugorna, branschpamparna är delaktiga i att föda den bilden.

Det är dags att bränna glorian som svävar ovanför våra huvuden. Och männens.