Jan de Laval är död

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Skådespelaren, regissören och producenten Jan de Laval har gått bort efter en tids sjukdom.

Han blev 71 år gammal.

– Det skapades ett band mellan oss som jag aldrig glömmer, säger Allan Svensson.

I torsdags gick skådespelaren, producenten och regissören Jan de Laval bort efter en kort tids sjukdom.

Jan de Laval utbildades vid Scenskolan i Göteborg 1970-1973 och han har varit med i tv-serierna ”Rederiet” och ”Värmlänningarna” och han blev även känd som den kräsne kocken i reklamfilmer för Findus.

Han är grundare av produktionsbolaget Nöjeshunden och har producerat och regisserat ett flertal teateruppsättningar och genom åren arbetat med skådespelare som Meg Westergren, Harriet Andersson och Allan Svensson.

Allan Svensson: ”Väldigt ledsamt”

Aftonbladet har varit i kontakt med Allan Svensson som minns Jan de Laval med värme.

– Jag har bara positivt att säga om Jan. Vi har jobbar ihop i två eller tre produktioner och vi hade ett väldigt bra samarbete. Det var faktiskt Jan som hjälpte mig in på Scenskolan. Jag hade gått vidare från det första provet och alla vi som sökte satt på en krog och han hade precis gått ut Scenskolan. Jan var där och ville titta på mitt prov för att han var nyfiken. Sedan ändrade han helt på ingången så det blev ett bättre prov. Så det är tack vare honom som jag kom in. Jan var helt avgörande för min framtid som skådespelare, säger han.

– Jag fick besked att han var sjuk av för några veckor sedan. Och det gick inte att lösa. Så det var lite väntat, men det är väldigt ledsamt, säger han.

”Det var alltid glädje”

Skådespelaren och konstnären Margareta Sjödin arbetade med Jan de Laval i ”Partaj” och hon sörjer en kär vän och kollega.

"Så ledsen att Jan de Laval avlidit, vi haft många allvarliga samtal om hans svåra situation, ändå visade både Jan och Ingrid glädje i sällskapslivet! Jan började sin karriär i ”Partaj" och jag tyckte då han var en charmig ung spoling, själv hade jag då jobbat i några år i branschen. Det var alltid glädje i möten med Jan och Ingrid. Tänker på dig Ingrid de Laval i den här svåra stunden", skriver Margareta Sjödin i ett inlägg på Facebook som Aftonbladet fått tillåtelse att citera.

Jan de Laval blev 71 år och sörjs närmast av hustrun Ingrid de Laval.

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
Jan De Laval, 1975.
Publicerad: