Nya bevis i dokumentär: Brian Jones blev mördad

Av: Christina Nordh, Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Brian Jones drunknade i sin pool för 50 år sedan.
Men inte alla håller med om att det var en olycka.
Nu kommer nya uppgifter som pekar på att han blev mördad.

Brian Jones grundade Rolling Stones 1962. Han var också den som gav den legendariska rockgruppen sitt namn. Det dröjde inte länge förrän, som vi ju vet, Mick Jagger och Keith Richards växte sig starka och tog över makten.
– Han satte ihop bandet. Han valde medlemmarna. Han hittade på namnet. Han bestämde vilken musik vi skulle spela. Han fixade spelningar… Han hade inflytande och var viktig och väldigt intelligent men sedan tappade han greppet och slösade bort allt, har basisten Bill Wyman tidigare berättat.
Brian Jones började använda alkohol och droger regelbundet. 1969, under inspeningarna av Let It Bleed, fick han sparken från sitt eget band och han ersattes med Mick Taylor.
Bara en månad senare, den 3 juli 1969, hade Brian Jones en liten fest i sin 1500-talsgård Cotchford Farm i sydvästra England. Den ägdes tidigare av författare AA Milne, som skrev Nalle Puh.
Alkoholen flödade och kakor dränkta i hasch skickades runt i den varma sommarvällen.

Brian och hans svenska flickvän Anna Wollin satt vid poolen med sina drinkar tillsammans med mannen som renoverade Jones hus, Frank Thorogood, och Janet Lawson. Även de hoppade i och badade. Anna gick in i huset strax före nio på kvällen för att byta om, när hon kom tillbaka efter en kvart låg Brian livlös på botten av poolen.

1 av 5 | Foto: AP
Brian Jones.

Ny dokumentär om Jones

Rättsläkaren bedömde han drunknade genom en olyckshändelse. Läkaren upptäckte också att Brian Jones hade ett förstorat hjärta och lever.
Nu kommer en ny dokumentär på Netflix med en tidigare osedd intervju som kan skriva om historien. I intervjun som brittiska The Mirror kommit över avslöjar Brian Jones manager, Tom Keylock, hur Jones och hans vänner ”var utom kontroll” efter att ha blivit höga på haschkakorna. Nu anklagas han av grävande reportern Terry Rawlings för att mörka mordet. Rawlings intervjuade Keylock 2009, som ansåg att Jones var en plåga.
Den nya dokumentären bygger på Rawlings bok ”Vem dödade Christopher Robin?”, en blinkning till gårdens tidigare ägare.
I intervjun erkände Keylock slutligen att han var på festen den aktuella julikvällen. Just på den festen där det bara skulle ha varit totalt fyra personer: Brian, Anna, Frank och Janet Lawson.

Janet Lawson var Keylocks flickvän

– Vad folk inte visste var hur starka haschkakorna var. De var så stenade att de inte visste vilken dag det var. Jag var den ende som inte tog någon kaka.
Vid den här tiden var det också känt att Keylock inte hade mycket till övers för Brian Jones. Han avskydde honom, men tror att polisutredningen efter Brians död var fixad.
– Anledningen till att jag vet det är för att min bror var vid polisen och han sa: Det kommer inte att gå längre, bara glöm det här – de har tagit ett beslut att det var en olyckshändelse. Men den ende som kunde anklagas var Frank – han var i poolen, sa Keylock till Rawlings.
Inte heller Brian Jones dotter Barbara Marion köper förklaringen att hans död skulle vara en olyckshändelse.
– Jag tror att han blev mördad och jag tycker inte att polisen undersökte det på rätt sätt, har hon sagt till Sky News.

Svenskens teori

Svenska Anna Wohlin, Brian Jones dåvarande sambo, sa till Aftonbladet Söndag 2005 att hon trodde att byggarbetaren Frank Thorogood, som jobbade med renoveringsarbetet på Jones hus, hade något med hans död att göra.

Hon säger att Jones misstänkte att han svindlades på pengar av Frank och att de käftade med varandra i poolen strax innan olyckan inträffade.

– Frank hade ju inga skäl att mörda men de bråkade med varandra, det kanske slog slint i skallen på honom och så gjorde han nåt i vredesmod? Han kanske trodde att Brian spelade och gick upp utan att fatta hur allvarligt det var? sa hon då.
Enligt Sky News omprövade polisen i Sussex utredningen både 1984 och 1994. I ett uttalande i mars tidigare i år skrev polisen att man sedan dödsfallet fått in flera tips, men att det sedan 2010 varit tyst.

Publicerad:

LÄS VIDARE