Ewa Roos om ”Allsång på Skansen”: ”Ingen konkurrens”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:

Skådespelaren och artisten Ewa Roos var den första att gästa ”Allsång på Skansen” när det startade 1979.

40 år senare var hon tillbaka på scenen – och märke en hel del förändringar.

– Du vet jag fick ju sjunga hela tiden, det fanns bara en artist. Jag hade ju ingen konkurrens, det var helt löjligt, säger hon i programmet.

Traditionen att sjunga allsång på Skansen startade 1935. Flera år senare, 1979, sände man ”Allsång på Skansen” för första gången på tv.

Då hade man bara en gäst. I samband med programmets 40-årsfirande hade man bjudit in den allra första gästen, skådespelaren och artisten Ewa Roos, 70, som en överraskning. På scen framförde hon låten ”En grönmålad båt”, samma låt som hon framförde på Skansen 1979.

– Vilken låt jag sjöng, säger hon till Sanna Nielsen efter kvällens framträdande.

Ewa Roos åter på allsångsscenen efter 40 år.
Foto: AFTONBLADET
Ewa Roos åter på allsångsscenen efter 40 år.

Ewa Roos: ”Ingen konkurrens”

Sanna Nilsson frågar om det var den första låten som Ewa Roos sjöng på Skansen, vilket hon tror att det var.

– Jag tror det. Eller den där ”Två små fåglar...” du vet jag fick ju sjunga hela tiden, det fanns bara en artist. Jag hade ju ingen konkurrens, det var helt löjligt, säger hon och lockar fram skratt i publiken.

Ewa Roos säger i sändningen att hon inte var nervös att premiärgästa ”Allsång på Skansen” 1979, men däremot fanns det en viss nervositet under kvällens program.

– Ja lite faktiskt. Men herregud, det är ju samma publik. Vad har ni gjort i 40 år? Vad använder ni för kräm? säger hon och drar igång allsångslåten ”Vilken härlig dag”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN