Nålning – läskigt men effektivt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-13

Skönhetsexperten Agneta Elmegård provar den nya ansiktsbehandlingen och det gav resultat

Vill man bli fin får man lida pin - sällan har ett ordspråk stämt så bra in på en skönhetsbehandling som den här.

Tidigare har den här typen av avancerade behandlingar bara funnits på kliniker men nu börjar även hudsalonger arbeta med metoder som ger synliga resultat.

Kirurghandskarna åker på. Huden spritas och den lilla rollern, med drygt tvåhundra millimeterlånga sylvassa piggar av kirurgiskt stål, doppas i alkogel. Nu ska huden perforeras, brytas ner för att byggas upp igen.

Jag ligger inbäddad i en bekväm salongsstol på Nina Nilsdotter hud & kroppsterapisalong i Stockholm och börjar ana vad som är på gång. Spritångorna i rummet blandas med doftljusets friska apelsindoft.

– Dra ett djupt andetag, säger hudterapeuten Nina Nilsdotter. Är du beredd, frågar hon och börjar rolla över den tunna huden i pannan. Först vertikalt och sedan horisontellt enligt ett utprövat mönster.

Börjar nysa

”Håll masken nu för tusan, inte gråta”, tänker jag. Det gör skitont. När Nina Nilsdotter rullar det lilla verktyget över ögonbrynen börjar jag nysa och hon får avbryta rollningen.

– Det brukar göra extra ont där huden är tunn, som pannan och överläppen. Hud som är ömtålig, har acneutslag, kvisslor eller nyligen är restylanebehandlad behandlar man inte överhuvudtaget på grund av infektionsrisken, förklarar hon.

Innan hudterapeuten började rulla över huden har hyn först rengjorts med enzympeeling och sedan med ren sprit. Behandlingen är utvecklad i Spanien och rollern som kommer i en steriliserad förpackning får bara användas på en och samma patient, och max sex gånger, innan den kasseras.

Tårar rinner

När hudterapeuten drar rollern över min överläpp kommer första tårarna. Det här är ingen behandling för prinsessan på ärten. Jag har testat mycket som skönhetsreporter men detta tar priset.

– Efter fyra fem behandlingar brukar man inte känna smärtan lika starkt, tröstar hon.

Redan efter andra behandlingen brukar det gå bättre säger hon och berättar att olika hudtyper reagerar olika på Nimue microneedlingbehandlingen.

– Nålarna triggar i gång kollagenproduktionen i huden och jag har sett mycket bra effekt på gammal ärrvävnad, allmänt slapp hud och hyperpigmenterad hud. Nålarna går ner i huden och lämnar små kanaler öppna som slussar ner det aktiva serumet som ingår i behandlingen, förklara hon.

Svider och bränner

Näsan lämnar hon därhän. Jag får titta i spegeln och jag ser några få små blodsdroppar, en i pannan och en på hakan. Sedan kommer nästa smärtchock. Serumet med askorbinsyra som hudterapeuten masserar in i den nyrollade huden. Det svider, bränner och jag önskar jag var någon annanstans.

– Askorbinsyraserumet använder jag för hud som är pigmenterad och solskadad, har man slapp hud är det bättre att använda serum med alpha lipoic-serum som är en stark antioxidant och som stramar upp huden, berättar hon. Efter serummassagen kommer den svala räddningen – kollagenmasken, som ligger på i tjugo minuter och får kanalerna att stänga sig och lugna ner huden.

Fin och fräsch hy

Efteråt ser huden lugn ut, inte ett spår efter den hårda behandlingen syns och jag får rådet att inte vistas i solen eller träna så att jag svettas på en dag.

– Nu är det över, säger Nina Nilsdotter och räcker mig spegeln. Jag tog i lite extra med rollern, säger hon och ler snett.

Efter tre veckor och två behandlingar kommer belöningen. Huden har blivit mjuk, pigmentfläcken på höger kind har börjat lösa upp sig och kommentarerna har börjat hagla över fräschören i min hy.

– Nåla är det nya, förklarar jag.

Och, ja. Det är värt smärtan. n

ANNONS

Följ ämnen i artikeln