”Antikrundan”-profilen Claes Mosers kroppspulsåder brast

”Blev väldigt varm och tappade känseln”

Uppdaterad 2022-02-03 | Publicerad 2021-07-03

Claes Moser är konstexpert och har varit med i SVT:s ”Antikrundan”.

”Antikrundan”-profilen Claes Moser var nära att mista livet i våras när stora kroppspulsådern brast.

Han fick blixtsnabb vård – vilket blev räddningen.

– Jag var på väg bort, det var frågan om sekunder.

Konstexperten Claes Moser, 72, har varit med i SVT:s flaggskepp ”Antikrundan” sedan 90-talet. Planen var att medverka även vid sommarens inspelningar, men i våras var han en hårsmån från att mista livet när kroppspulsådern sprack.

– Vi bor både i Vaxholm och i Stockholm, men befann oss i Vaxholm då. Jag stod i duschen och kände hur jag plötsligt blev väldigt varm och tappade känseln i ena sidan av kroppen. Jag sjönk ihop och kunde inte röra annat än armarna. Sedan kom min fru och undrade vad som hade hänt och vi åkte till Danderyd. Sedan kände jag mig lite bättre och de röntgade mig inte utan trodde det hade med ryggmuskulaturen att göra eftersom jag hade ont i ryggen. Men det är visst ganska vanligt när det handlar om saker med kroppspulsådern.

Claes Moser som inte är särskilt förtjust i sjukhus övertygade läkarna om att han kunde åka hem igen – men några dagar senare inträffade exakt samma sak när han stod i duschen i Stockholm.

– Jag svettades dessutom kopiöst. Ambulansen kom och vi åkte först till Södersjukhuset, men skickades sedan vidare till Karolinska. Sedan gick det väldigt snabbt, jag låg inne på operation och de kunde då lokalisera felet. Aortan var brusten, det var hål på den och blod hade runnit ut i kroppen vilket gjorde att jag kände mig så varm.

Claes Moser tillsammans med Antikrundan-kollegan Knut Knutsson.

Det låter som att du hade änglavakt?

– Det hade jag naturligtvis. Jag var på väg bort, det var frågan om sekunder. Men det var visst inte läge för mig att dö där. Men jag är väldigt tacksam för att bo i den här delen av Sverige. Hade jag exempelvis bott i Gislaved hade jag inte haft en chans att klara mig, då hade jag dött. Jag fick också höra att det är en person per år på Karolinska som klarar den operationen. Men all heder till läkarna.

Claes Moser fortsätter:

– När jag vaknade hade jag ingen känsel från bröstet och nedåt och de fick därför operera mig en gång till. De är ju inne i ryggmärgen och bökar och det kan hända vad som helst. Man kan bli förlamad, det är en väldigt stor risk för det.

– När jag sedan vakande var jag rädd och undrade om jag skulle bli normal igen. Jag kunde inte röra ena benet, men känseln har kommit tillbaka nu. Men det gäller att man som patient tränar.

Claes Moser var på sjukhuset i totalt två och en halv månad och tanken var att sedan komma igång med rehabträning, vilket fick vänta.

– Jag tappade så mycket blod som låg i lungsäcken och det var ingen idé att börja med det förrän järnvärdet är återställt.

Hur mår du idag?

– Jag var på återbesök hos läkarna som sa grattis och tyckte att jag såg bra ut. Det kan ändå kännas som att operationen lyckades, men att patienten dog. Jag är våldsamt trött och man inser att man får ett nytt perspektiv på livet och att man också får ställa in sig på en annan typ av liv. Mitt närmaste mål är att kunna gå som innan. Idag har jag en käpp men den försöker jag slänga åt sidan.

Ytterligare ett mål är att kunna vara med i ”Antikrundan” nästa år.

– Det är ju ingen idé att jag är med i år. Det är bättre att jag är hemma och läker.

Följ ämnen i artikeln