Så bra är huskurerna i ”Historieätarna”

Publicerad 2016-11-14

Experten: ”Det låter lite långsökt om man säger så”

Lotta Lundgren har drabbats av flera sjukdomar och tar hjälp av traditionella huskurer i kvällens ”Historieätarna”.

Men hur bra är egentligen de gamla läkemetoderna?

Nöjesbladet har tagit experthjälp.

Jan G Bruhn.

Ikväll är Erik Haag och Lotta Lundgren tillbaka när ”Historieätarna” har säsongspremiär. Duon besöker industrialismen och provar att leva som träpatroner, hamnarbetare och adeln. De äter kohud, ostronmunkar och kolbullar. Men de provar också tre traditionella huskurer.

Nöjesbladet har kollat närmre på metoderna med hjälp av Jan G Bruhn, expert på traditionell örtmedicin.

– Man tror alltid att det ska fungera med huskurer. Inbillning låter lite nedsättande men jag tror det kan ha en kraft i sig. Placeboeffekt kallar man det med ett finare ord, säger han.

Savoykål mot huvudvärk

Lotta Lundgren har svår huvudvärk, därför packar Erik Haag in hennes huvud i savoykål.

– Jag kan inte påstå att jag tror på eller hört om detta. Det låter lite långsökt om man säger så. Vad som kan hjälpa om man råkar ut för en svår baksmälla är att ha en isblåsa på huvudet. I så fall skulle det vara om kålen var omslag till något kallt.  Men det finns ingenting som tränger in och lindrar huvudvärken, det är osannolikt, säger Jan G Bruhn.

Kaffe med muslort mot öronvärk

Det är inte bara huvudvärk som drabbat Lotta. Under sitt besökt i 1800-talets Sverige drabbades hon även av öronvärk. Då ska kaffe med muslort i vara bra, enligt traditionen.

– Kaffe med muslort i? Nej, det tror jag inte ett dyft på. Förr i världen hade man inte så mycket tillgång eller kunskap om läkemedel och provade därför allting. Bara för att det beskrivs att man använde någonting betyder det inte att det fungerade, man gjorde inte undersökningar på vad som fungerade. Om någon hade turen att blev bra skrev man att det fungerade för denne. Men allt som skrev ned måste man dubbelkolla. Vad jag vet finns det inga belägg för att kaffe med muslort i ska hjälpa för öronvärk, säger Jan G Bruhn.

Är det inte massor med bakterier i muslort?

– Man får säkert någon slags lindrig tarminfektion och diarré på köpet. Det låter inte särskilt aptitligt måste jag säga. Men hundbajs har använts i gammal svensk medicin. Smakade det beskt och illa kunde det bota, ont ska med ont fördrivas och då provade man såna grejer för att jävlas med det jävliga, säger Jan G Bruhn.

Brännvin och salt mot förkylning

För att få bot på Lottas förkylning måste hon ta en till två matskedar med brännvin och salt. Detta läkemedel introducerades i en engelsk bok, populär på 1800-talet, med namnet ”Brännvin & salt”.

– Brännvin i sig ökar blodomloppet så det kan vara positivt. En av de mest populära huskurerna i dag är att man tar sig en redig whiskey. Tar man en sup sover man lättare, man blir mer positiv till tillvaron, det höjer humöret och ökar blodcirkulationen. Du slappnar av från förkylningen. Det är så jag tror den moderna whiskeyn fungerar, säger Jan G Bruhn och fortsätter:

– Saltvatten är väldigt bra att skölja näsan med om man är förkyld, det har jag själv provat men med lagomt med saltvatten. Och saltvatten förekommer fortfarande i enkla läkemedel som nässpray. Om det räcker med att lösa upp salt i brännvin och dricka det har jag svårt att köpa. Det skulle vara lättare att inhalera i näsan istället.

”Historieätarna” har säsongspremiär ikväll klockan 20:00 på SVT1.