Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren: ”Vi skulle ses nästa vecka”

Nära vännen berättar om Jerry Williams sista tid i livet

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Jerry Williams var vänner i 40 år.

För en och en halv månad sedan fick han veta att Williams hade cancer.

– Det är ett genetiskt lotteri och det är fan inte ett dugg rättvist, säger han.

Sist de träffades var på den gemensamma vännen Ulf ”Uffe” Bengtssons bokrelease i december. För omkring en och en halv månad sedan fick nära vännen, krögaren och tidigare tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren veta att Jerry Williams fått cancer. Enligt ”Hoa-Hoa” uppsökte Williams vård efter att ha haft smärtor i ryggen.

– Han var ju en fighter och jävligt vältränad. Men det är ju så med cancer. Det mesta handlar inte om du sköter dig eller inte. Det är ett genetiskt lotteri och det är fan inte ett dugg rättvist, säger han.

Jerry Williams dog under söndagen. Enligt ”Hoa-Hoa” visste få om att han var sjuk.

– Jag visste ju om att han var risig. Det har jag vetat om i flera månader. Däremot reagerade jag på att det gick jättefort på slutet.

”Älskade att stå på scen”

”Hoa-Hoa” har känt Williams i 40 år. De blev vänner i och med att han deltog i Williams show 1978. De förenades dels i sitt gemensamma intresse för träning. För bara ett halvår sedan körde de ett pass ihop.

– Och vi båda gillade ju hundar också så vi hade mycket gemensamt. Vi har rest ihop och så kom han in mycket på min krog och käkade.

2013 gjorde Jerry Williams en uppskattad avskedsshow som även togs ut på turné. Med anledning av det höga publiktrycket fortsatte showen på Cirkus i Stockholm under 2014.

Bara ett år senare släppte han albumet ”Ghost rider” som kom att bli hans sista studioalbum. Efter det gav han sig ut på en ny turné under namnet ”Man måste få lira”. Så sent som i december uppträdde Jerry Williams inför sin älskade publik.

– Han bara älskade att stå på scenen och han hade en fruktansvärd energi. Folk som såg honom blev chockade. Han skulle snart fylla 76 men han exploderade ju på scen. Det berodde ju dels på att han var i form men framför allt tror jag att han älskade att stå där och underhålla människor.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Jerry Williams.
Foto: Stina Ivansson/Sveriges Radio
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Jerry Williams.

Skulle ses nästa vecka

”Hoa-Hoa” har inte träffat Williams sedan han blev sjuk. Tanken var att de skulle ses nästa vecka.

– Jag och Uffe pratade precis om att vi skulle åka dit nästa vecka och hälsa på. Han verkade lite bättre och vi snackade om att ”är han okej och vill själv åker vi dit”. Vi planerade det i fredags och vi hoppades.

På frågan om han tänker på något specifikt minne från deras långa vänskap just i dag svarar han nej.

– Bara glädjen över att ha fått känna honom. Han var jävligt jordnära. Han älskade sin publik. Det var det han fick energi av. Han var en fantastisk artist kombinerat med en fantastisk människa. Och det är inte alltid att det går hand i hand. Men i hans fall var det så. Jag kommer minnas honom som en riktigt bra nära polare, en rejäl karl som alltid var schysst.

Hur är det att ha känt någon i 40 år men plötsligt finns inte den personen kvar längre?

– Först hinner man bara känna någon form av sorg. Efter ett tag blir det ju en saknad. Även om han var risig har han ju bara varit borta sedan i går kväll. Sedan kommer saknaden med tiden och det är jävligt många som kommer sakna honom. Det kan jag säga.

Publicerad:

LÄS VIDARE