Christine Meltzer vill avdramatisera döden i nytt program: ”Då tror jag man lever lite mer”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
1 av 5

Christine Meltzer filmade sin egen kamp mot cancern. Hennes hemmavideor visas i ”Meltzer och döden” med premiär i kväll på Kanal 5.

Men att så öppenhjärtigt bjuda in till en svår stund i livet är jobbigt.

– Jag vaknar i total panik på natten och det har jag gjort sedan jag började spela in serien i våras, säger hon.

Christine Meltzer, 42, har så länge hon kan minnas fruktat döden.

Anledningen är enkel:

– Jag älskar ju att leva! Det är därför jag är så rädd för att dö. Det betyder inte att man inte kan ha skitdagar, men jag tycker väldigt mycket om att vara här och gå på den här jorden, säger hon när Nöjesbladet når henne på telefon.

– Jag har aldrig varit rädd för att prata om den och har alltid varit medveten om den. Jag har bara varit så ofantligt rädd för att den ska ske.

Gör tv-program om döden

Och rädslan blev extra påtaglig när hon drabbades av bröstcancer för fyra år sedan. Men sjukdomen väckte också en nyfikenhet – varför är något så oundvikligt, som ju döden faktiskt är, så pass svår att hantera?

Hennes ökade intresse resulterade i programserien ”Meltzer och döden”, som har premiär i kväll på Kanal 5, där hon vill hjälpa andra – och även sig själv – att förhålla sig till just döden. Det första avsnittet inleds med privata bilder ur hennes egen kamp mot cancern. I filmsekvensen får tittarna se hur Christine Meltzer, med tårar i ögonen, filmar när maken Niclas rakar hennes huvud.

– Jag var livrädd. Ja, lockarna faller, men det blev bara något symboliskt för rädslan i att ”okej, det är nu det sker.” När man sitter där så vet man inte riktigt hur något ska gå, eller vad som ska hända. Dagen innan hade jag mina två barn med mig och så gjorde vi en stor grej av att de fick klippa mig. Vi försökte liksom göra det till en liten ”happening”, om man kan säga det så. Men det sista väntade jag med till dagen efter, då de hade gått till dagis och skola. Det blev extra starkt, för jag hade hållit emot så mycket kvällen innan när jag var med barnen. Men där fick det brista, berättar hon.

Vill få folk att våga prata om jobbiga saker

Christine Meltzer har alltid värnat om sitt privatliv. Cancerbeskedet höll hon borta från offentlighetens ljus så länge det var möjligt. Att programmet sammanväver möten med människor som på olika sätt har starka kopplingar till döden och hennes egna hemmavideor från till exempel sjuksängen, har lett till många samtal med Kanal 5.

– Jag tänker ibland vad det är jag visar? Det är väldigt naket, öppet, sårbart och hela jag. Men jag har bara bestämt mig. Om vi bara ska gå runt och vara rädda för något som vi alla är med om, vi är inte alla med om cancer, men vi alla drabbas av sorg och svårigheter i livet och vi bara börjar prata mer om det då kanske det inte blir lika fullt jobbigt. Kanske blir det då inte en så stor sensation det där med att jag rakar huvudet och min rädsla.

Hon bearbetade kampen mot sjukdomen genom att dokumentera den och genom att tänka att det måste finnas en mening med hennes öde.

– Det här handlar egentligen inte om mig, utan det är bara ett sätt att få folk att våga prata mer om saker som är jobbiga. Då får det bli på bekostnad av att jag får öppna upp mig, säger hon och fortsätter:

– Men det är skitjobbigt. Jag vaknar i total panik på natten och det har jag gjort sedan jag började spela in serien i våras.

Kommer aldrig acceptera döden

Tanken med programmet är av avdramatisera döden, menar Christine Meltzer.

– Det är ju också en serie om livet. Framförallt är min tanke att om man tänker på döden lite då och då, inte för ofta för den får inte ta över, då tror jag att man lever mer.

I våras meddelade hon på Instagram att den senaste kontrollen inte visade några tecken på att cancern kommit tillbaka. Och i dag mår hon ”bara prima”.

– Jag är frisk, kan man säga. Jag äter medicin fortfarande och måste fortsätta med det och den kan vara lite besvärlig ibland. Men det grejar jag. Man är ju rädd för återfallsrisken, men jag försöker göra all jag kan, leva på ett sunt sätt, träna mycket och äta bra, men det är klart, jag är hela tiden medveten.

Hur är din relation till döden i dag?

– Jag kommer aldrig att acceptera den, men jag kan förhålla mig till den och det är skönt.

Har du kommit över din rädsla?

– Jag känner ju att jag fortfarande har den där rädslan, men jag har det på ett annat sätt. Alla som jag träffade som jobbade med döden på olika sätt var inte rädda för döden. Det har gett mig ett lugn på något vis, säger hon och fortsätter:

– Det är en som säger i programmet: ”Varför ska man oroa sig för att något  som man vet kommer att ske? Då får du ju bara oroa dig två gånger.” Det har jag matat in: ”Släpp det där nu!” Vet att den är där så att du passar på att göra allt  du vill och kan och har möjlighet till och lite till. 

”Meltzer och döden” har premiär måndagen den 23 oktober klockan 21.00 på Kanal 5.

Publicerad:

LÄS VIDARE