Anna-Karin Palm hyllar läsning och kvinnorna som byggde Sverige

Andreas Hansson: Men en detalj i inledningen stör mig

Anna-Karin Palm sommarpratar i dag.

Anna-Karin Palms ”Sommar” är en välskriven hyllning till kvinnorna som byggde vår välfärd.

Och till läsandet.

Det är ett lite märkligt grepp, att så många sommarpratare börjar sitt program med att resonera kring vad det ska handla om. Det ska ni väl ha tänkt på innan ni satt på bandspelaren, innan 1,5 P1-timmar börjat ticka.

Ja, jag fattar att det är ett dramaturgiskt grepp, men jag tycker inte att det är så bra för det.

Anna-Karin Palm hade gärna stryka de meningarna och i stället hänge sig fullständigt åt sommarporren under astrakanen på sommarnöjet i Hälsingland i inledningen: blommor som prunkar, tornseglarna som flyger i rasande bågar och med precision landar under takpannorna. Tår som spretar i gröngräset, ihop med miljöljud från myllan. Himmel, så mysigt!

Programmet blir sedan en slags släktkrönika, en arbetarklasshistoria som tar avstamp i farmor Esters arbetsamma uppväxt och vars tillvaro brännmärks av samhället när hon får barn utan att vara gift. Ett trauma som följer henne till döden och som hon hela livet har svårt att prata om. Hon arbetar för att överleva och få mat på bordet i relation till Anna-Karins mamma som vid 37 års ålder lever i ett nytt samhälle där man kan följa sina drömmar. Hon sadlar om till läkare, gör en klassresa och kan jobba med något hon tycker är kul, en lyx.

Läsandet är en konstant fond, ett sätt att fly och drömma, och ett sätt att hitta nya vänner. Anna-Karin Palms manus är välskrivet och fullt av målande detaljer (som farmors kisande ljusa ögon och den där sommarporriga inledningen). Hon berättar makligt och kanske till och med lågmält även när hon berör trauman och bråddjup sorg. Det känns inte som att hon bökar runt i känslorna även om hon kanske gör det. Men jag tycker det blir lite väl korthugget ibland, som kring att bryta sig loss från mammas vilja som hon snuddar vid.

Men vi får en skopa berörande och upprörande kvinnoöden, fin författarfilosofi och en riktigt bra låtlista.

I morgon pratar: Amy ”Diamond” Deasismont.

Följ ämnen i artikeln