1 614 kvinnor bakom scenen slår larm om sexism

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

I skådespelaruppropet #tystnadtagning vittnade hundratals kvinnor om övergrepp och trakasserier.

Nu larmar kvinnorna bakom scenen och kameran, skriver Svenska dagbladet.

1 614 kvinnor har skrivit under uppropet #Metoobackstage.

1 av 3 | Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Kalmér.

Regissörer, scenografer, kostymdesigners, manusförfattare, fotografer, klippare, receptionister, värdinnor, skräddare, snickare, elektriker, rekvisitörer har undertecknat uppropet #Metoobackstage.

I uppropet vittnar flera kvinnor om trakasserier, våldtäkter och övergrepp i branschen. Bland namnen syns bland andra Pernilla August, Josephine Bornebusch, Görel Crona och Alexandra Dahlström.

Åsa Kalmér, regissör, scenograf och skådespelare, är en av initiativtagarna till gruppen.

– Det har legat så länge i allas hjärtan och hjärnor, vi har gått med det här i decennier. Nu måste det bli förändring. Det är dags att vi får slippa våld, trakasserier, förnedring och utfrysning, säger hon om uppropets uppkomst, säger hon till SvD.

”Håller strypgrepp om min hals”

Många av vittnesmålen i uppropet är grova.

”Jag har druckit ett par drinkar och sover tungt i min säng i rummet bredvid. På natten vaknar jag av att trosorna skär upp i skrevet. I töcknet fattar jag till slut att jag är fasthållen. Han ligger tungt på mig och trycker in sin kuk samtidigt som han håller strypgrepp om min hals och ömsom skriker, ömsom väser ett mantra i mitt öra: ’Jag ska knulla din äckliga negerfitta, din äckliga, smutsiga negerfitta”, lyder ett av dem.

”Han pressar sitt skrev mot mig”

”Jobbar på institution. Vid en kollegas 40-årsfest sitter jag bredvid den nykontrakterade scenografen. Sitter och kallpratar när jag känner hans hand på mitt lår. Jag säger ’sluta’ och tar bort den. Resten av kvällen kommer han fram till mig var jag än är, pressar sitt skrev mot mig. Håller fast mig. Tafsar överallt. En annan man på teatern drar ned mig i hans knä för att ’rädda’ mig. Tillslut drar en tredje man in mig i logen för han vill hångla. Jag går hem”, lyder ett annat.

I mitten av november gick 456 kvinnliga skådespelare ut i det gemensamma uppropet #tystnadtagning. Initiativet fick stor uppmärksamhet nationellt och internationellt.

Publicerad: