Dakota Johnson om varför hon inte är rädd för nakenscener

”Största utmaningen där var inte de vågade scenerna”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

VENEDIG. Säga vad man vill om Dakota Johnson, men 28-åringen tycks inte banga för något framför filmkameran.

Heta sexscener i ”Fifty shades”-serien. Mer naket och blodiga våldsscener i skräckfilmen ”Suspiria”.

– Största utmaningen där var inte de vågade scenerna, utan att lära sig dansa. Jag gör 90 procent av scenerna själv, säger hon stolt.

Hon kommer från en riktig Hollywoodsläkt.

Mamma är Melanie Griffith, pappa är Don Johnson. Under många år var Antonio Banderas hennes styvfar. Mormor är Tippi Hedren, nu 88 år, mest känd från Alfred Hitchcock-klassikern ”Fåglarna” (1963).

Här på filmfestivalen får Dakota Johnson mycket uppmärksamhet för sin utlämnande roll i ”Suspiria”, en nyinspelning av Dario Argentos kultförklarade skräckfilm från 1977, som hette ”Flykten från helvetet” på svenska.

Hade dina föräldrar några åsikter om att du skulle göra huvudrollen i en film som var populär när de var yngre?

– Nja, ärligt talat verkade de inte ens ha hört talas om filmen. Den var nog mer kult i Europa än i USA, säger hon.

1 av 2 | Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Dakota Johnson.

”Dansen var tuffast”

Hon spelar en naiv dansös från småstads-Amerika som går med i en balettgrupp i Västberlin i slutet av 1970-talet. Vi ska inte avslöja för mycket, men här finns en hel del övernaturliga ingredienser. Och så småningom brakar helvetet löst, ordentligt…

– Det är ju en del naket och våld och så, men… det var dansen som var tuffast. Jag var ju hela tiden i de scenerna omgiven av ett tjugotal proffs som hållt på i åratal, medan jag var nybörjare. Men jag fixade nästan allt, jag gör 90 procent av scenerna själv.

”Det kan jag tacka mamma för”

Hon är medveten om hon att förmodligen under resten av sin karriär, vad hon än gör, kommer att förknippas med de tre filmerna efter E.L. James succéböcker – ”Fifty shades of Grey” (2015) och de två uppföljarna.

– Gör man en stor filmserie som handlar om sex, då får man väl finna sig i det. Man får strunta i sådant som att folk har förutfattade meningar om mig på grund av dem, även fast de inte har sett filmerna.

Men du verkar aldrig tvekat inför att göra de vågade sexscenerna?

– Nej. Det kan jag tacka mamma för. Visst har jag dagar när jag tittar mig i spegeln och känner mig som skit. Men oftast inte. Mamma sa alltid att jag skulle älska min egen kropp, vad andra än tyckte.

Publicerad:

LÄS VIDARE