Börjar illavarslande när Mischa Billing pratar om ämnen hon behärskar

Mischa Billing sommarpratar 6 juli.

En berättelse om smaker, saliv och en hipp nattklubb i Paris.

Mischa Billing, känd från "Sveriges mästerkock", tar oss i sitt ”Sommar i P1” ner för en ovanlig stig.

Det börjar illavarslande.

Vår berättare vill att lyssnaren ska sätta sig i köket och plocka fram kanel florsocker och ett äpple.

Ursäkta, men det är sommar, jag är lat och tänker ligga kvar i soffan invid bordsfläkten med datorn på magen.

Men nu är inte smaken av detta äpple Mischa Billings egentliga ärende. Hennes ärende är det limbiska systemet, den delen av hjärnan som kontrollerar smak och doft, men också sex och vårt behov av revir.

Smaklökar, doftsinne och saliv har blivit hennes verktyg, men så var det inte i begynnelsen.

Billing tar oss med till den hippa nattklubb i Paris där Prince och Grace Jones dansade och till Springsteen på Ullevi och en vänlig dansk mc-gangster.

De mödosamma första stegen tas längst ner i hierarkin på en svensk krog. Duka undan, servera kaffe, lära sig grunderna.

Där mötte Mischa Billing vinet. Drycken som är så mycket mer än bara vin. Drycken som plötsligt blev ett med hennes hjärta. En komplexitet som ingen annan dryck har.

Hon utbildade sig till sommelier, blev vinskribent i Aftonbladet, blev kändis i tv, har numera över 30 års yrkeserfarenhet av mat och vin, vunnit priser, men efter allt detta håller hon sig ännu till grunderna.

"Dofta och smaka så mycket du kan, kör, bara kör!".

Billing håller sig till ämnen hon behärskar och har någonting att säga om. En lika klok som i vår tid ovanlig inställning.

Har du en dålig dag? Unna dig ett glas kranvatten och njut av hur bra du har det.

Kanske är det inte svårare än så.

Följ ämnen i artikeln