Världsstjärnan Charles Dance: ”Sverrir Gudnason är fantastisk”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Charles Dance under HBO:s premiärvisning av Game of Thrones sista säsong.
Foto: Evan Agostini / TT
Charles Dance under HBO:s premiärvisning av Game of Thrones sista säsong.

VENEDIG. En brittisk skådespelare på filmfestivalen saknar sin svenska kompis Sverrir Gudnason.

Charles Dance och svensken blev polare under inspelningen av ”The book of vision”.

– Sverrir är fantastisk som både skådespelare och människa, det är verkligen synd att han inte är här, säger den 73-årige legendaren.

Charles Dance har över 150 film- och tv-roller bakom sig. Han dog en makaber död i ”Game of thrones”. Är med i Netflix-serien ”The Crown”. Och gästar Venedig för internationella dramat ”The book of vision” – en film som invigde sidosektionen Kritikerveckan. Charles Dance, Lotte Verbeek och Sverrir Gudnason har alla tre dubbelroller, som läkare i nutid och på 1700-talet. Det finns även övernaturliga inslag. Och filmen är fantastiskt vacker, med foto av tyske stjärnfotografen Jörg Widmer.

– Det är en rätt speciell och komplicerad historia, säger Sverrir Gudnason när jag ringer upp honom i Sverige.

– Läkaren som Lotte spelar, forskar i medicinhistoria. Då blir hon besatt av en bok hon hittar, skriven av en läkare på 1700-talet. Egentligen är det hennes drömvärld vi gestaltar när hon ser tillbaka på den tiden. Det är lite som att vi har gjort två filmer i en.

– Det var min första utländska filmroll, den gjordes för några år sedan, i Belgien.

Regissören Carlo S Hintermann berättar för mig att han upptäckte Sverrir i ”Borg”. Sedan skaffade han fler svenska filmer, bland annat ”Flugparken”, och han hade till och med åkt till Stockholm och sett Sverrir på teatern.

Foto: Jörg Widmer
Sverrir Gudnason i ”Book of Vision”.

– ”Borg” blev en ganska stor framgång i Italien. Och pjäsen… det måste ha varit ”Paraplyerna i Cherbourg”, det är det senaste jag gjort på scenen, säger Sverrir.

Som alltså gjorde starkt intryck på världsstjärnan Charles Dance. Och för Sverrir var det också stort att få jobba med honom.

– Jag minns honom särskilt som skurk i actionkomedin ”Den siste actionhjälten” (1993). Han gjorde den onda rollen, han hade en lins så att hans ena öga hade en smiley.

– ”Game of thrones” har jag inte sett, jag ska plöja hela serien när jag har tid någon gång.

– Jag brukade ofta käka middag med Charles när vi filmade. Han har bara mycket stories att berätta. Från alla filmer, förstås, och han var också på prinsessan Dianas lista över kändisar de ringde som kunde följa med henne på röda mattan, vid välgörenhetsgalor. Sedan har vi också samma agent i England.

Foto: Taylor Jewell / TT
Sverrir Gudnason under Sundance Film Festival, i januari 2020.

Charles Dance hade koll på att Sverrir inte kunde åka till Venedig för att han just höll på att filma det allra sista på en stor tv-serie. Det är SVT-serien där är han spelar Kurt Haijby, som påstods ha en kärleksaffär med kung Gustav V. Han spelas av Staffan Göthe.

Så det blir heta sexscener mellan er två, då?

– Det återstår att se… (skratt)

När min intervju med Charles Dance här i Venedig är över, säger han:

– Hälsa Sverrir, det är fan så trist att han inte är här.

Foto: MICKAN PALMQVIST
Sverrir Gudnason.

Internationellt har Sverrir Gudnason även varit med i Millennium-filmen ”The girl in the spider's web” som kom för två år sedan. Där spelade han den manliga huvudrollen.

Han är också med i Viggo Mortensens regidebut ”Falling”, som hade världspremiär på Sundance-festivalen i vintras. Coronapandemin har än så länge satt stopp för den filmens ”riktiga” premiär i övriga världen. Där spelar Sverrir mot Viggo Mortensen, Lance Henriksen och Laura Linney.

Corona satte även stopp för en film han skulle ha gjort i Sydafrika med Vanessa Redgrave.

I höst filmar han internationella thrillern ”Omerta”.

Publicerad: