Sofia räddade livet på Grave-trummisen

Publicerad 2015-12-04

Nu får hon pris för sin insats

Grave-trummisen Ronnie Bergerståhl drabbades av hjärtstopp.

Hans sambo räddade livet på honom – och nu prisas hon för sin insats.

– De frågade om han andades och det gjorde han inte, säger Sofia Almljung.

I augusti förra året träffade Ronnie Bergerståhl, 40, som är trummis i death metal-bandet Grave och hårdrocksgruppen Nattas sin kärlek Sofia Almljung, 32. Efter några månader flyttade han in hemma hos henne i Rågsved i södra Stockholm. Julhelgen spenderade de tillsammans i Hälsingland hos hans familj men på annandagen åkte de tillbaka till Stockholm.

”Han blev blå”

Efter en lång bilresa bestämde de sig för att gå ut tillsammans och när Ronnie Bergerståhl blandade i ordning varsin drink passade Sofia Almljung på att gå in i badrummet. 

– När jag kom ut igen svor han till och tappade flaskorna i golvet. Jag trodde att han hade kramp först men när jag märkte att det inte gick över ringde jag 112. Då frågade de om han andades men det gjorde han ju inte då, han blev blå, säger Sofia Almljung.

Ronnie Bergerståhl hade drabbats av hjärtstopp och Sofia Almljung började att utföra hjärt-lungräddning. Även en granne kom dit och hjälpte till.

Efter drygt tio minuter kom ambulansen och enligt Sofia Almljung tog det drygt en kvart innan personalen fick igång hjärtat.

Låg i koma

I två veckor låg han i koma och hölls sedan nedsövd i ytterligare två veckor.

– När jag vaknade visste jag inte var jag var. Jag kunde inte prata. Kunde inte göra mig förstådd. Jag trodde att Sofia jobbade på sjukhuset. Det tog väl kanske en vecka innan jag insåg vem hon var. Jag visste inte hur man skulle äta en banan, jag åt den på tvären med skal och allt, säger Ronnie Bergerståhl.

Vet man varför du drabbades?

– Förra året turnerade vi väldigt mycket med Grave plus att jag jobbar med annat mellan turneerna. Så läkarna tror att det är en kombination av stress och hårt leverne i samband med spelningarna, säger han.

Den 29 januari flyttades Ronnie Bergerståhl till en rehabiliteringsavdelning där han fick stanna till den 10 mars. Men redan den 23 mars gjorde han sin första konsert när han spelade med Grave i Gävle.

”Är orolig dagligen”

Nu har han fått en hjärtstartare, ICD inopererad och är inte alls rädd för att råka ut för ett hjärtstopp igen. Det är däremot Sofia Almljung som har mått så pass dåligt psykiskt att hon har varit deltidssjukskriven från sitt jobb som kundvärd på ett fastighetsbolag sedan händelsen.

– Jag bröt ihop på sjukhuset. Ingen kunde svara om han skulle överleva eller hur han skulle bli. Än i dag är jag orolig dagligen för att något ska hända. Oron och rädslan förföljer en. Men även insikten om att det kan hända vem som helst när som helst, Ronnie hade ju inte märkt någonting innan, säger hon.

Tanken är att Sofia Almljung ska börja jobba heltid igen efter årsskiftet. Under torsdagen tilldelades hon utmärkelsen ”Årets hjärt-lungräddare 2015” för sin insats för drygt ett år sedan.

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, (HLR)

Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. 500 av dem överlever efter HLR-insats.

År 2014 utbildade Riksförbundet HjärtLung 3 500 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet.

Så gör du hjärt-lungräddning:
Larma 112. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut. HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

SMS-livräddare
Över 3 miljoner svenskar är utbildade i hjärt-lungräddning (HLR). Genom att använda mobil positionering kan frivilliga livräddare i närheten av misstänkta hjärtstopp larmas att utföra HLR och även att hämta närmaste hjärtstartare via kopplingen till det Svenska Hjärtstartarregistret. Syftet med SMS-livräddarprojektet är att öka andelen patienter som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans.

Källa: Riksförbundet HjärtLung

ANNONS

Följ ämnen i artikeln