Brittiska statyprotester fortsätter

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2020-06-10

Tusentals människor samlades under tisdagskvällen utanför ett college i den brittiska staden Oxford i protest mot en staty av den brittiske kolonisatören och affärsmannen Cecil Rhodes.

En staty av den brittiske kolonisatören Cecil Rhodes har lett till en protestvåg i den brittiska universitetsstaden Oxford.

Tusentals människor samlades på tisdagskvällen utanför ett college i Oxford i protest mot en staty av den brittiske kolonisatören och affärsmannen Cecil Rhodes, uppger BBC. Enligt demonstranterna är Rhodes en symbol för kolonialism och rasism, och man krävde att statyn flyttas från sin nuvarande plats framför Oriel College.

26 av stadens fullmäktigeledamöter har också skrivit under en protestlista, där man skriver att Cecil Rhodes är oförenlig med stadens arbete mot rasism.

Staty bortplockad

Statyn av Cecil Rhodes är heller inte den enda som hamnat i blickfånget under den senaste tidens Black lives matter-protester som sveper över Storbritannien.

I London plockades en staty av slavhandlaren Robert Milligan bort på tisdagen. Statyn av Milligan, som ägde två sockerplantager och 526 slavar i Jamaica, var placerad framför Museum of Londons filial i stadsdelen Docklands, något som enligt museets ledning "länge varit obekvämt".

"Museet inser att monumentet är en del av ett problematiskt förfaringssätt, där man försöker tvätta historien – och då bortser från smärtan som de som fortfarande lever med resterna av Milligans brott mot mänskligheten upplever", skriver ledningen för museet i ett uttalande.

"Obekväm sanning"

I helgen välte en folkmassa i Bristol en staty av slavhandlaren Edward Colson för att sedan slänga den i vattnet, och i London sprejades en staty av Sir Winston Churchill med graffiti under en demonstration.

Londons borgmästare Sadiq Khan beordrade också i förra veckan en granskning av stadens gatunamn, statyer och minnesmärken. I ett uttalande sa Khan att den senaste tidens Black lives matter-protester riktat ljuset på det faktum att stadens statyer och gatunamn till stor del tillhör den viktorianska perioden.