Ministern efter Dramaten-mötet: Förväntar mig att de tar ansvar

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kulturminister Amanda Lind har i dag träffat Dramatens styrelseordförande.

Anledningen är den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson – vars ex-pojkvän är verksam på Dramaten.

– Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet, säger Lind.

Dramaten meddelade i går att samtliga föreställningar av en pågående pjäs ställs in. Beslutet togs med anledning av Josefin Nilsson-dokumentären ”Älska mig för den jag är”. Den avlidna sångerskans ex-pojkvän är verksam på Dramaten.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har i dag träffat Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström.

– Det var ett bra möte där jag var tydlig med vad jag och regeringen förväntar oss av våra nationalscener. Jag förväntar mig att de följer de regler och handlingsprogram som finns. Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet, säger Lind i en skriftlig kommentar.

Amanda Lind, kulturminister
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Amanda Lind, kulturminister

”Fråga som rör hela samhället”

Amanda Lind vill inte ställa upp på en intervju. Den skriftliga kommentaren fortsätter med:

– Vi har ett till möte inbokat och framåt kommer jag även att möta våra andra nationalscener för att lyfta frågan om tystnadskultur, trakasserier och mäns våld mot kvinnor inom kultursektorn. Det här är en fråga som rör hela samhället, men jag är fast besluten om att göra det jag på min position kan och får göra för att skapa förändring.

Amanda Linds syfte med mötet var att få Dramaten och andra nationalscener att synliggöra sitt arbete mot sexuella trakasserier.

– Jag ska träffa styrelseordförande senare i dag och både inskärpa hur oerhört viktigt det är att vi fortsätter jobba med de här frågorna systematiskt. Där vill jag göra vad jag kan som kulturminister och driva på i alla led för att det ska bli en reell förändring. Sedan vill jag så klart också lyssna på hur man planerar att agera i den här situationen, sa hon på tisdagsmorgonen.

Dramaten om mötet

I ett mejl till Nöjesbladet skriver Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande Dramaten, att mötet var bra och konstruktivt.

– Vi pratade om vad Dramaten gör och har gjort det senaste året när det handlar om att motverka alla former av trakasserier och för att skapa en trygg och bra arbetsmiljö. Det finns handlingsplaner och Dramaten har genomfört ett stort antal aktiviteter som exempelvis utbildningsinsatser för chefer och medarbetare om kränkande särbehandling och andra arbetsmiljöfrågor, initierat en arbetsgrupp för jämställdhet och mångfald, inrättat en visselblåsarfunktion. Vi tar frågorna på stort allvar.

Hon skriver vidare att Dramaten kommer att ha fortsatt dialog med kulturministern.

– Mötet kommer att följas upp senare i vår då vi kommer redovisa vad ledningen på Dramaten fortsatt har gjort för att säkerställa att Dramaten är en trygg och säker arbetsplats för alla. Det är ett arbete som pågår och som nu intensifieras ytterligare.

Publicerad:

LÄS VIDARE