Ludwig Göransson nominerad till Golden Globe

Publicerad:
Uppdaterad:
Tina Fey och Amy Poehler programleder årets Golden Globe-gala.
Foto: John Shearer/AP/TT
Tina Fey och Amy Poehler programleder årets Golden Globe-gala.

NÖJE

Den svenske filmkompositören Ludwig Göransson har chans att lägga till en Golden Globe-statyett till sin tunga prissamling. Det står klart sedan de nominerade till årets gala presenterades. Årets storfavorit är annars Netflix, som står för en dryg tredjedel av alla nomineringar.

Ludwig Göransson, 36, är nominerad i kategorin bästa originalmusik i en spelfilm för musiken till Christopher Nolans "Tenet". Här ställs han mot bland andra Trent Reznor och Atticus Ross, som är nominerade för musiken i både "Mank" och "Själen".

Göransson har varit nominerad till en Golden Globe förut. 2019 hade han chans att få pris för musiken till "Black Panther". Senare samma år fick han en Oscar för "Black Panther"-musiken. Han har också vunnit flera Grammypriser och förra året belönades han med en Emmy för originalmusiken till "The Mandalorian".

Foto: Nikolai Loveikis/Netflix/AP
Gary Oldman är nominerad till en Golden Globe för rollen som Herman Mankiewicz i "Mank". Pressbild.

Leder från varsin kust

Någon röd matta med glittriga stjärnor blir det inte för Göransson den här gången när den 78:e Golden Globe-galan kickar igång prisutdelningssäsongen.

Men tv-gala blir det. Och i år återvänder duon Tina Fey och Amy Poehler till programledarskapet, som de ska sköta från varsin amerikansk kust. Tina Fey ska sända från New York medan Amy Poehler ska befinna sig i galans hemstad Los Angeles. De nominerade kommer sannolikt att medverka från olika delar av världen.

Netflix har en tredjedel av nomineringarna

Hollywood Foreign Press Association, organisationen som ligger bakom galan, har gjort flera förändringar i regelverket och lättat på restriktioner gällande biografvisningar och pressvisningar som gör att filmer kan komma i fråga för nomineringar. Förra året slog Netflix igenom på allvar som en galavinnare att räkna med. Och efter pandemiåret 2020 har strömningsjätten goda chanser att göra rent hus med drygt en tredjedel av nomineringarna.

"Mank" är storfavorit

Netflix-filmen "Mank" av David Fincher ligger bäst till med sex nomineringar, bland annat i tunga kategorier som bästa film, bästa regissör, bästa manliga skådespelare och bästa manus. Även Aaron Sorkins Netflix-drama "The trial of the Chicago 7" ligger bra till med fem nomineringar.

Boseman nominerad postumt

Förhandsfavoriten "Ma Rainey's black bottom" (också Netflix) saknas i kategorin bästa dramafilm, men huvudrollswinnehavarna Viola Davis och Chadwick Boseman kan båda belönas. Boseman är nominerad postumt då han gick bort i cancer i augusti förra året.

Kritikerhyllade "Nomadland" med Frances McDormand har också förekommit i förhandssnacket, och finns representerad i fyra kategorier.

Trots att "Promising young woman" bara har haft premiär på Sundance-festivalen än så länge har filmen något överraskande chans på fyra priser. Hämndhistorien kan utses till bästa film medan Emerald Fennell kan bli bästa regissör och Carey Mulligan är nominerad för sin huvudroll.

Även Amazon plockar flera nomineringar, med bland annat Regina Kings "One night in Miami" och Sacha Baron Cohens "Borat"-uppföljare.

Golden Globe Awards sänds på TV4 Play natten mot den 1 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE