Sofia Helin: ”Använd biståndet bättre”

Publicerad 2015-11-20

”Bron”-skådisens nya engagemang: Rent vatten åt världens barn

Sofia Helin anser att biståndspengarna kan användas bättre.

Nu vill hon rikta fokus på katastroferna som glöms bort under flyktingkrisen.

– Vi tenderar att bara hjälpa det vi ser för ögonen, säger hon.

När flyktingkrisen eskalerade som värst i början på hösten åkte skådespelaren Sofia Helin, 43, till Budapest för att hjälpa till.

På plats tog engagemanget en ny vändning när hon träffade en kvinna från Wateraid som upplyste henne om alla tysta katastrofer runt om i världen.

Nu är Helin ny ambassadör för välgörenhetsorganisationen och vill rikta fokus på katastroferna som varit ständigt pågående sedan före flyktingkrisen.

– Trots att vi är så utbildade och upplysta så tänker vi så kortsiktigt. Den upplevelsen blev så stark när jag reste ner till Budapest, när jag kände ”Jag måste göra något nu, det är mitt ansvar”. Den stressen blev stark, säger hon.

– Men jag tror mer på det långsikta hjälpandet. De känslomässiga rusningarna och det impulsiva man gör, det är också hjälp, men med genomtänkthet kan man hjälp fler.

”Väldigt olyckligt”

Samtidigt som stora delar av kändiseliten och svenska folket lagt fokus på flyktingkatastrofen dör 1 400 barn varje dag på grund av smutsigt vatten, och närmare 650 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten, enligt rapporter från Wateraid. En katastrof som blir osynlig när all uppmärksamhet riktas åt ett håll.

Helin är kritisk mot att politikerna väljer att dra ner på biståndet för att hålla statsbudgeten.

– Man får inte ställa det ena mot det andra, men genom att dra ner på biståndet på grund av flyktingfrågan gör man ju det, och det är väldigt olyckligt. Flyktingfrågan är jätteviktig, men de människorna lever ju. Det gör inte de 1 400 barn som dör varje dag, säger hon.

– Det är på politikernivå de stora förändringarna kan ske. Men jag tänker också att vi som privatpersoner, vi tenderar att bara hjälpa det som vi ser för ögonen, och sedan se om vårt eget hus. Vi måste bli mer medvetna.

Hur tänker du?

– Vi i rika länder måste börja leva på ett annat sätt. Det är ohållbart miljömässigt och att det blir sådana enorma klyftor i samhället och världen. Men hur vi löser det, det vet jag inte. Det är en otroligt stor fråga.

Följ ämnen i artikeln