Hollywood spelar in Ruben Östlunds ”Turist” på nytt – med två storstjärnor

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Ruben Östlunds succéfilm ”Turist” spelas in på nytt av Hollywood.
Will Ferrell och Julia Louis-Dreyfuss spelar huvudrollerna.

”Turist” blev det internationella genombrottet för Ruben Östlund. Vann andra pris i Un Certain Regard i Cannes, blev Golden Globe-nominerad och såldes till många länder runtom i världen. Den banade väg för uppföljaren ”The square”, som vann Guldpalmen i Cannes och blev Oscarsnominerad.
Ruben Östlund själv förbereder sin nästa internationella film, ”Triangle of sadness”, en satir om modebranschen. Han träffar tänkbara skådespelare inför inspelningen nästa år.

– Vi letar runt hela världen, ensemblen ska bli toppklass, en filmens motsvarighet till Real Madrids startelva, sa han när vi träffades på bokmässan i Göteborg nyligen.

Samtidigt har Hollywood planerat en nyinspelning av ”Turist”, filmen om en pappa (Johannes Bah Kuhnke) som smiter undan när hans familj håller på att omkomma i en lavin i alperna. Resten av filmen skildrar hur det påverkar hans familj och äktenskap. Norska Lisa Loven Kongsli spelade hustrun. Kristofer Hivju och Fanni Metelius hade andra stora roller.

Nu är det klart att USA-versionen blir av.

Den ska heta ”Downhill” och komiska storstjärnan Will Ferrell och förra ”Seinfeld” och ”Veep”-stjärnan Julia Louis-Dreyfuss spelar huvudrollerna.

– Will Ferrell var faktiskt påtänkt att spela huvudrollen i ”Turist” men så provade vi Johannes och han är ju fantastisk. Det ska bli väldigt spännande att se vad Will och Julia gör med rollerna. Jag hoppas verkligen de delar min målsättning med filmen, att höja skilsmässofrekvensen i samhället, säger Ruben Östlund till Aftonbladet.

För regin svarar Nat Faxon och Jim Rash. De vann en Oscar för bästa manus ihop med regissören Alexander Payne för ”The descendants” och regisserade själva kritikerhyllade ”The way way back” med Steve Carell, Toni Collette, Allison Janney och Maya Rudolph.

Inspelningen av ”Downhill” startar i Österrike strax efter nyår.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN