Fantastiskt fin bokhöst för oss personknarkare

Skriver bok.

Dregen, Petter och Leila K.

Några av Sveriges största artister har blivit med bok.

I höst kan vi mer än någonsin vältra oss i spännande livsöden.

Kändisar som äter mat i tv. Visst känns konceptet mer än bekant vid det här laget? Är det inte Björn Ranelid som gråter ut över en bouillabaisse i ”Stjärnorna på slottet” så är det Sylvia Vrethammar som försöker väcka liv i en insomnad karriär i ”Så mycket bättre”. ­Eller Oskar Linnros som vinner folklighetspoäng genom att medverka i ”Moraeus med mera”.

Efter timmar och åter timmar av tv som går ut på att celebriteter ­käkar middag och tar bladet från munnen till skenet av brinnande kandelabrar – borde vi kanske vara rätt mätta på konceptet. Men icke. För någonstans där, mellan mat­tuggorna, reklamavbrotten och vinsippandet bjuds vi på glimtar av fantastiska livsöden. På historier som innehåller en gnutta skörhet, äkthet och ja ... mänsklighet. Dessutom från personer som så ofta ­annars framstår som provocerande perfekta, och i ett sammanhang där svärta tidigare varit en portad ­ingrediens.

Krypa-under-skinnet-trenden speglas just nu också i bokvärlden.

Jag kan inte minnas sist det släpptes så många böcker av nu levande stjärnor under en och samma utgivningssäsong. Det är inte bara en ­effekt av Zlatan-boken. Intresset för biografier är en förlängning av personknarkandet, ytterligare en kanal som ger oss möjlighet att ta del av livsöden när tv:n har slocknat och vi lyssnat slut på alla sommarprat.

Till skillnad från snävt klippta tv-program ger böckerna dessutom huvudpersonen en chans att själv sätta punkt. Berätta klart. Backyard Babies/Hellacopters-gitarristen Dregen har just släppt en riktigt läsvärd bok där rock n’roll-skrönorna fått stå tillbaka till förmån för det personliga. Sagan om Roxette har skildrats nära och ambitiöst av journalisten Sven Lindström i en bok som fansen redan slåss om. Och rapparen Petter har med sin ”16 rader” förklarat sin kärlek till språket och lyriken på ett sätt som är så inspirerande att boken borde bli en obligatorisk del av skolundervisningen.

Nu hoppas jag bara att biografin om mytomspunna Leila K, som kommer ut nästa månad, håller lika hög kvalitet. För henne lär vi nog inte se kring något middagsbord i tv på länge, länge.

Följ ämnen i artikeln