Mandelmanns i tvist med grannarna – vill sätta stopp för parkeringsinfernot

”Vi skulle aldrig rycka undan benen för några lövgrodor”

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Mandelmanns planer på en ny parkering får grannarna att koka på Österlen.

De menar att djur som svärmare, hägrar och den fridlysta lövgrodan kommer skadas av bygget.

– Vi skulle aldrig rycka undan benen för några lövgrodor för en bilparkering, säger Gustav Mandelmann.

Under sommaren fick ett stort hällregn bilarna att slira omkring på paret Mandelmanns besöksparkering. Inför årets säsong hade de därför velat bygga en ordentlig parkering av material från gården.

Men projektet, som även innefattar en entrébyggnad och ett orangeri, har väckt ont blod bland grannarna i Rörum, som redan klagat på den stora trafiken paret lockat till bygdens smala landsvägar.

Placeringen av den nya parkeringen är vid vad som uppges kallas ”Petterssons träsk” med ”tusenårig torv” och ”mindre än 50 meter” från var den fridlysta lövgrodan setts fyra gånger och ”åkergrodor, salamandrar, olika svärmare, en mängd sländor, fjärilar” och ”till och med en häger har siktats”, enligt grannarnas svar på byggförslaget till Simrishamns kommun.

”Vill inte dra undan benen för grodorna”

Paret Mandelmann är nu i färd med inspelningen av nästa säsong av ”Mandelmanns gård” för TV4 men kommer inom kort att svara på åsikterna.

Gustav Mandelmann tror att grannarna oroar sig i onödan.

– Vi skulle aldrig göra en ful parkering och vi vill inte förstöra några våtmarker. Vi skulle aldrig rycka undan benen för några lövgrodor för en bilparkering. Vi har satt det där det gör minst skada. Det är aldrig kul med bilar men vissa kommer alltid komma långväga med bil, säger han.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Marie och Gustav Mandelmann.

Han menar att de genom bygget vill dra sin ”del av trafikstacken”.

– Vi tänkte uppmana folk att åka kollektivt och tänkte ha cykelrabatt. Vi har börjat med bokningssystem och tar emot en bråkdel av alla som vill komma. Vi vill göra plats för 70 bilar men hade kunnat bygga för 270. Det hade varit mer passande, men det gör vi inte. Vi får oerhört många förfrågningar från bussbolag men säger nej. Och säger till journalister att folk inte ska komma.

”Vi har fått våra fiskar varma”

Det stora intresset har skapat infekterad stämning i nejden.

– Vi har fått våra fiskar varma på vägsamfällighetsmöten. Vi blir ganska så utskällda. Därför vill vi gärna att kommunen tar ledningen och bjuder in till ett möte utifrån att turism behövs för att landsbygden ska kunna leva. Men då behöver kommunen hjälpa till med att ordna infrastrukturen.

Gustav Mandelmann vill ha en ställplats för bilar och husbilar utanför Rörum och göra byn till en ”slow city”.

– Att man går omkring, det är lösningen för många kustnära pärlor i Sverige men behöver göras i samråd med vägverk och kommun. Idén till mötet kom från oss redan i november, tyvärr har det inte blivit av än.

Har mejlkontakt med Marie

Trafikingenjör Camilla Nilsson på Simrishamns kommun har haft mejlkontakt med Marie Mandelmann och säger att mötet kommer bli av efter den interna utredning och kartläggning vad gäller ansvar och skyldigheter för bland annat badplatser och tillhörande parkering.

”Parkeringssituationen är ansträngd under turistsäsong på attraktiva besöksmål, badplatser och samhällen inom kommunen. Kommunen äger oftast ingen mark i dessa områden och är många gånger inte väghållare. Vi vill även avvakta ett eventuellt möte tills bygglovsärendet gällande Mandelmanns parkering är hanterat”, skriver Camilla Nilsson i ett mejl.

Publicerad:

LÄS VIDARE