Så fördelas arvet efter Kjerstin Dellert

Publicerad 2018-05-26

Nu är det klart vilka som ärver operasångaren Kjerstin Dellert.

I testamentet listas barn, barnbarn, halvbror och en vän till familjen. Först därefter nämns hennes make.

In i det sista ville hon rädda sitt hjärteprojekt Ulriksdals Slottsteater, dit en del av hennes förmögenhet testamenterats.

– Fonden är helt och hållet gjord för teaterns framtid, säger maken Nils Åke Häggbom, 76.

Kjerstin Dellert blev 92 år. I slutet av mars begravdes hon i Jacobs kyrka i Stockholm.

Många kända personer ville ta ett sista farväl av henne, bland andra prinsessan Christina och artisten Sven-Bertil Taube.

Nu är det klart hur arvet efter henne ska fördelas bland arvtagarna. 

Enligt testamentet, som skrevs drygt två år innan hon dog, finns ett oväntat krav om Ulriksdals Slottsteater. In i det sista tänkte hon på sitt älskade livsverk.

Dödsboet har efter begravningskostnader knappt två miljoner kronor att fördela, enligt bouppteckningen som i förrgår lämnades in till Skatteverket.

Andy Warhol-litografi

Bland hennes tillgångar finns smycken för 300 000 kronor och lösöre för 665 000 kronor som listas: en litografi av popkonstnären Andy Warhol värd 300 000 kronor, en skulptur av Arman värd 75 000 kronor och en litografi av franske Henri Matisse för 30 000, fat av stengods av formgivaren Kaipiainen för 40 000 kronor, tre kungliga medaljer i guld värda 24 000 kronor, lampor från Svenskt Tenn, antika möbler, ljusstakar, ett afrikanskt spjut, såsskål och sockerskrin av silver, speglar med mera.

Hennes son Totte Dellert, 64, har rätt till hälften av hennes arv. Hennes sista vilja var att hans lott skulle betalas ut fördelat över flera år. Eftersom han har fått förskott på sitt arv i form av gåvor räknas de av totalsumman.  

Barnbarnen, Tottes söner Oscar och August, får en engångssumma. Hennes halvbror och en vän till familjen får också engångssummor.

Först därefter nämns maken Nils-Åke Häggbom som får resterande tillgångar, men med ett krav: Vid hans död ska eventuella pengar som finns kvar gå till en fond för bevarandet av Ulriksdals Slottsteater och för att främja teater, dans och musik där.

Teatern, också kallad Confidencen, är Sveriges äldsta bevarade rokokoteater och låg Kjerstin Dellert varmt om hjärtat. Från 1976 kämpade hon för att återuppväcka teatern och chefade senare för den.

”Ska leva vidare”

Enligt maken Nils Åke Häggbom ska teaterpengarna användas direkt och han kommer att ta beslut om vad som ska göras.

– Teatern ska leva vidare fysiskt, vi har en bra styrelse och jag vet av naturliga skäl vad hon skulle vilja.

– På en teater kan saker gå sönder och det finns det som inte hunnit renoveras. Pengarna ska oavkortat gå till det, inte till verksamheten med artister utan till själva byggnaden, säger han.

På frågan vad som kan behöva åtgärdas svarar han att det får växa fram.

– Teatern var hennes livsverk, klart hon värnar om det. Den ska tas om hand och får inte falla ihop.

Följ ämnen i artikeln