Regina Lund: Jag har flytt från min pappa och jagat min mamma genom livet

Publicerad:

NÖJE

Även tredje avsnittet av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” handlade om överlevnad mot svåra odds. Att gå vidare i livet trots en stundtals trasslig barndom.
En mening av Regina Lund är svår att glömma:
Man kan säga att jag har flytt från min pappa och jagat min mamma genom livet, på något sätt.

1 av 3 | Foto: SVT
I ”Stjärnorna på slottet” berättar Regina Lund om den tuffa relationen till sin pappa.

Regina Lund har aldrig riktigt varit som andra man har mött genom jobbet i nöjesbranschen.
Har hon velat förtydliga något efter en intervju, har det kunnat ske i ett mejl långt som en novell.
Har också sett lite andra, mer privata, sidor hos henne, då våra söner under några år i mellanstadiet var klasskamrater och kompisar.
Har framför allt sett en begåvning – som skådespelerska, musikalartist, sångerska – som det har känts inte fullt har blommat ut så mycket som man kanske trodde efter framgångarna på 1990-talet. Med musikalen ”I hetaste laget”. Guldbaggenominering för filmen ”Sjön”. Tv-serierna ”Rederiet”, ”Ivar Kreuger”, ”Aspiranterna” och lite bortglömda ”Solisterna”. De två första skivorna.
En liten förklaring fick vi i det mycket starka avsnittet av ”Stjärnorna på slottet”.
Hur hon alltid har velat gå sina egna vägar. Och kanske inte alltid har gjort rätt val.
När hon efter att ha filmdebuterat mot Stellan Skarsgård i Björn Runges ”Harry & Sonja” och genom Skarsgård fick kontakt med agenter utomlands, sa hon fel saker och avskräckte dem. Hon valde att ge ut skivor på egen hand, med lite smalare musik, i stället för att vara kvar på det stora skivbolaget. Hon blev lite svartlistad i filmbranschen efter att att ställt upp i den modiga nakenrollen i vad som skulle bli en informationsfilm för ungdomar, ”Kärlekens språk”, men som i slutändan mest blev ett omskrivet fiasko.
Hennes berättelse om karriären var intressant, men det som grep tag var, inte oväntat, den mer personliga historien.
Bröstcancern och hur hon överlevde den. Och en uppväxt där föräldrarna, båda i samma bransch som henne, skilde sig när hon var ett år. Hon fick växa upp hos farmor och farfar, medan föräldrarna ägnade sig åt nya förhållanden och (i numera avlidna pappans fall) dessutom att kröka, bråka och slåss med sin partner. Som Regina sa: Man kan säga att jag har flytt från min pappa och jagat min mamma genom livet, på något sätt.
Efter Peter Jöback och Marianne Mörck, ännu ett starkt program om att överleva och gå vidare mot svåra odds.

Publicerad:

LÄS VIDARE