Hugh Hefner är död

Playboygrundaren blev 91 år gammal – dog i Playboy mansion

Av: Hanna Olsson Berg, Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Kevork Djansezian / AP TT NYHETSBYR N
Hugh Hefner.

NÖJE

Playboygrundaren Hugh Hefner är död, uppger CNBC.

Uppgiften bekräftas av tidningen Playboy.

– Min far levde ett exceptionellt och betydelsefullt liv, säger sonen Cooper Hefner.

Hefner blev 91 år gammal.

Hugh Hefner dog i sitt hem på Playboy Mansion i Los Angeles på onsdagskvällen omgiven av sin familj, uppger Playboy Enterprises i ett uttalande.

Hefner är mest känd för att ha grundat tidningen Playboy Magazine.

– Hugh M Hefner, den amerikanska ikon som 1953 introducerade världen för Playboy magazine och byggde företaget till ett av de mest igenkända globala varumärken i historien gick fridfullt bort av naturliga orsaker i sitt hem, Playboy mansion, omgiven av sina nära och kära, uppger Playboy Enterprises.

Hugh Hefners son och medarbetare Cooper Hefner:

– Min far levde ett exceptionellt och betydelsefullt liv som medie- och kulturpionjär och en ledande röst för några av de mest signifikanta sociala och kulturella rörelser i vår tid när det kommer till att förespråka yttrandefrihet, medborgerliga rättigheter och sexuell frihet.

Han fortsätter:

– Han definierade en livsstil och en atmosfär som är hjärtat av märket Playboy, ett av de mest igenkända och hållbara i historien.

Sålde huset 2016

Hefner föddes i Chicago den 9 april 1926 och växte upp i ett strikt metodisthem. Han började karriären som copywriter innan han – med hjälp av ett lån från sin mor – grundade tidningen Stag Party som så småningom skulle bli den legendariska Playboy. Det första numret kom ut 1953 och innehöll bilder på en naken Marilyn Monroe.

Under åren har stjärnor som Cindy Crawford, Kim Basinger, Pamela Anderson och Naomi Campbell poserat för tidningen.

Har fyra barn

Hefner lämnar efter sig sin fru Crystal, sina söner Cooper, David och Marston och sin dotter Christie. Han gifte sig totalt tre gånger.

Så sent som 2016 sålde Playboygrundaren sin mytomspunna egendom Playboy mansion till grannen Daren Metropoulos, en 32-årig miljardär. Kravet? Att han själv skulle få bo kvar i huset.

I egendomen, som ägts av Playboy sedan 1971, har det i decennier arrangerats fester med lättklädda modeller från Hefners tidskrift.

Den senaste tiden har Hugh Hefner inte setts på några offentliga tillställningar. I mitten av 80-talet lämnade han över chefsrollen på Playboy till sin dotter Christie.

Hugh Hefner blev 91 år gammal.

LÄS OCKSÅ: Hugh Hefners spektakulära liv

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN