Skådisen talar ut om Filippa Bark-hatet

Av: Ann Edliden

Publicerad:
Uppdaterad:

Sissela Benn: ”Jag var inte riktigt förberedd på det”

1 av 5
Filippa Bark.

Hennes karaktär delar svenska folket, eller åtminstone de som följer Melodifestivalen.

Nu talar Sissela Benn ut om hatet mot Filippa Bark.

– Jag tar åt mig och blir ledsen eftersom det är så många som inte alls har gillat det, säger hon i en intervju i P4 Extra.

De som gillar karaktären Filippa Bark tycker att hon förgyller hela Melodifestivalen, de som inte förstår hennes något smala humor tycker att hon förstör programmet. Sissela Benn, som är komikern som spelar karaktären, har talat ut i både DN och P4 Extra i helgen och säger att hon inte hade räknat med de starka reaktionerna.

– Jag blev förvånad. Jag har ju gjort karaktären länge och det har inte blivit så här mycket negativ kritik innan. Jag var inte riktigt förberedd på det.

Svår humor

När Sissela Benn, 34, spelade den 14-åriga karaktären Filippa Bark i Melodifestivalen 2007 fick hon bra reaktioner. Då var det inte många som förstod att den högstadietjej som valdes ut, till synes på måfå, ur publiken var en påhittad karaktär. Sedan dess har Filippa Bark medverkat i ”Robins” och haft egna tv-serien ”Centralskolan” samt dykt upp som gubben i lådan på bland annat Guldbaggegalan. Sissela Benn säger till DN att hon inte trodde att karaktärens humor skulle vara svår att ta till sig.

– Vissa gillar inte Filippa, fine. Andra älskar henne. Jag behöver inte ta det personligt. Men jag kan ändå känna... gud, vad folk har nära till hat? Åtta minuters medverkan i ett tv-program som kan väcka så starka känslor?

Ett kamikazeuppdrag

Hon avslöjar även i P4 Extra att hon även varit orolig för att skämten inte ska gå hem hos artisterna.

– Det är fruktansvärt svårt att köra skämt inför hela Sveriges befolkning som man inte har testat innan och som man inte vet hur artisterna ska reagera på. Det känns som ett kamikazeuppdrag, men jag måste säga att artisterna varit otroligt generösa och snälla. Jag har aldrig känt någon fientlighet, alla har alltid spelat med för att göra det lättare för mig.

Får utstå hat

Efter lördagens fjärde deltävling kärleksbombades Filippa Bark i sociala medier. Samtidigt var det som vanligt många som önskade att karaktären skulle tas bort ur programmet. Sissela Benn säger i DN att hon fått utstå mycket hat och att vissa reaktioner går över gränsen.

–Vad är det för människor som blir så provocerade? Som blir så arga över att någon är annorlunda eller säger något man själv inte gillar? Toleransen har blivit så låg att folk vill att det ska utrotas, de skriver att det inte får finnas. Det skrämmer mig, säger hon.

SCHLAGERCHOCK 13 klipp som visar att Filippa Bark är Sveriges roligaste person

Tyck till om nöjesnyheter – gilla Nöjesbladet på Facebook!

Publicerad: