Jessica Andersson nära döden efter förlossningen

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm
Jessica Andersson.

Jessica Andersson var nära att förblöda efter den svåra förlossningen.

Trots det känner hon sig redo för ett till barn med kärleken Johan Malm.

– Skulle det ske så skulle jag se det som ett stort mirakel, säger Jessica Andersson.

Sångerskan Jessica Andersson, 43, har nu valt att berätta om sin traumatiska upplevelse i en videokampanj med Läkarmissionen. Anledningen är att hon vill att folk ska skänka pengar till vård i Kongo och Tanzania, för att kvinnor ska få en säker förlossning.

– Jag tycker att det är viktigt att folk är medvetna om att det kan hända saker och att vi är väldigt privilegierade som bor i ett land där det faktiskt finns tillgång till sjukvård, säger hon till Nöjesbladet.

Det var 2002 som Jessica Andersson var nära döden efter att hon fött sonen Liam. Fem timmar efter förlossningen tillstötte komplikationer. Det slutade inte blöda, och hennes livmoder hade spruckit på grund av den stora påfrestningen. Läkarna tvingades plocka ut den, sy ihop den, och stoppa tillbaka den in i kroppen. Själv förstod hon inte vad som hände.

– Man är ganska omtumlad efter en förlossning ändå, säger hon.

– Jag visste att läkarna var inne och att de var bekymrade för att det liksom inte slutade blöda, men jag trodde nog hela tiden att allting var okej tills det här hände, säger hon.

”Ärren har man kvar”

Under tiden som läkarna kämpade med Jessica, stod Liams pappa Jonas Erixon utanför operationssalen och trodde att han skulle få åka hem själv med den sju timmar gamla sonen. Men trots den hemska upplevelsen gick allt bra. Tre månader senare var hon återhämdad, och kunde stå på Melodifestivalscenen.

– Hade man varit i samma situation i ett annat land så kanske man inte hade överlevt och det är ju omtumlande att tänka så, säger hon.

I dag funderar hon hon sällan över den hemska upplevelsen.

– Ärren har man ju kvar. När man ser sig själv i spegeln så ser man ju dem, och ibland kan jag tänka att det känns lite konstigt att ha ett ärr på magen fast jag faktiskt tog mig igenom en normal förlossning, om man säger så, säger Jessica Andersson.

I dag ser hon ärren som en del av henne, som tillhör hennes historia och erfarenhet. Jessica Andersson tackar sjukvården för att hon lever.

”Ett stort mirakel”

I dag är hon lycklig i sitt förhållande med tio år yngre kärleken Johan Malm. Och trots sin förlossning, avslöjar hon att hon kan tänka sig att föda barn igen.

– Så som det känns mellan mig och Johan, är att vi tycker väldigt mycket om varandra och vet att vi vill vara med varandra resten av livet. Så skulle det bli så att vi får ett gemensamt barn så hade det varit fantastiskt, men det är ingenting man styr över, säger hon.

– Jag är 43 år och skulle det ske så skulle jag se det som ett stort mirakel. Vi får se, säger Jessica Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE