Superskurkhistoria kan briljera på Oscarsgala

Av: TT

Publicerad:
Förberedelserna pågår inför årets Oscarsgala.
Foto: John Locher/AP/TT
Förberedelserna pågår inför årets Oscarsgala.

Snart anländer stjärnorna till Dolby Theatre i Los Angeles. Blir det "1917", "Joker" eller kanske "Once upon a time in Hollywood" som tar hem flest statyetter på filmvärldens största gala?

Med elva nomineringar har "Joker" goda chanser att bli årets stora vinnare på den 92:a Oscarsgalan. Superskurkhistorien kan bland annat prisas för bästa film medan Joaquin Phoenix är nominerad för bästa manliga huvudroll och Todd Phillips kan ta hem bästa regi.

Andra favoriter är Sam Mendes "1917", Martin Scorseses "The Irishman" och Quentin Tarantinos "Once upon a time in Hollywood".

Krigsfilmen "1917" har seglat upp som en tung förhandsfavorit under galasäsongen efter att den knipit flera priser på bland annat Golden Globe- och Baftagalan.

Många vita män

Annars har förhandssnacket återigen handlat om bristen på mångfald. De allra flesta nominerade skådespelarna är vita, trots att kommittén som utser nomineringarna har lovat bot och bättring efter upprepad kritik.

Som vanligt är också få kvinnliga filmskapare nominerade i de tunga kategorierna. Ett undantag är Greta Gerwigs "Unga kvinnor", som kan få pris för bästa film. Men Gerwig finns inte representerad i kategorin bästa regi, som i år är helmanlig.

Värdlös gala

För ovanlighetens skull är en icke-engelskspråkig nominerad i de tyngsta kategorierna. Den sydkoreanska "Parasit" är nominerad till bästa film och regissören Bong Joon-Ho för bästa regi.

För andra året i rad har Oscarsgalan ingen värd. Förra året hoppade komikern Kevin Hart av jobbet efter att blivit anklagad för homofobi på grund av några gamla inlägg på Twitter. Det gjorde att intresset för galan blev större och tv-bolaget ABC bestämde sig för att repetera upplägget i år.

Årets Oscarsgala visas i TV4 och TV4 Play. Sändningarna från röda mattan drar i gång kring midnatt.

Publicerad: