Uno Svenningssons fru övertalade honom att avslöja sina svagheter

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
Uno Svenningsson.

NÖJE

Uno Svenningsson är först ut att hyllas i årets säsong av ”Så mycket bättre”.

Trots att han aldrig varit i närheten av skandalskriverier, var han nervös.

– Skulle jag ta upp det här med min blyghet? Det är klart du ska, sa min fru. Hon tycker att folk behöver höra att även artister kan vara blyga, säger han.

Uno Svenningsson, 58, har lite helyllerykte. Inte bara för att gruppen Freda' som han var med i 1982-1993 ursprungligen kom från den frikyrkliga världen. Som framgångsrik soloartist sedan dess, har han skördat minst lika stora framgångar. Och är omtyckt av alla. Ingen har ett ont ord att säga om honom. Det finns inga ”skandalar” att prata om vid middagsbordet i ”Så mycket bättre”. Ändå var han lite nervös.

– Jag är blyg. Jag tänkte att är det något jag verkligen ska ta upp i programmet. Men min fru sa att Det är klart du ska göra det, det finns de som känner likadant, som behöver höra att artister också är det.


Tror du att någon tv-tittare tror på att du är blyg? Du som i hela ditt liv har uppträtt inför folk?

– Jag vet inte, kanske inte. Men jag slogs väldigt mycket med det. Kärleken till musiken besegrade blygheten. När man står där vid micken, då funkar det.

Han har aldrig fått frågan förr att medverka.

– Jag har funderat att shit, om jag får frågan, vad gör jag då.

– Jag blev mest glad nu när jag fick frågan. Funderade inte alls länge innan jag tackade ja. Dels har programmet blivit en klassiker. Och ibland behöver man en spark i ändan, för att utvecklas. Jag har fått en nytändning, skriver mer musik än någonsin.


Har du haft en svacka?

– Det är mer att man lätt blir lite blasé. Att man bara gör samma saker, att det blir som vilket jobb som helst.

Hur var det att göra programmet, tycker du?

– Jag har ju mina svagheter socialt. Tänkte: Kommer jag att bryta ihop eller hur funkar det liksom. Men det var ett sådant skönt gäng, alla människorna är roliga och intressanta. Man glömde bort sig själv och blev i stället nyfiken. Fast jag är glad att jag fick min dag först. Fick känna att det fungerade direkt.

Alla artister som är med i ”Så mycket bättre” tycks ha en uttänkt plan för hur man sedan slår mynt av uppmärksamheten. Uno Svenningsson förnekar inte att han också har det.

– Absolut. Jag drar igång en turné 8 februari i Malmö, den pågår till slutet av mars. Det blir sommarturné. I början av februari släpper jag en platta med programmets tolkningar och några andra covers. Efter det ska jag i lugn och ro jobba med en ny Uno-platta.

– Och så har jag precis lärt mig hur Instagram funkar, nu ska jag börja lägga ut grejer där.

Publicerad:

LÄS VIDARE