”Robin Williams var jagad av ett osynligt monster”

Hustrun om stjärnans död i dokumentären ”Robin’s wish”

Publicerad:
Robin Williams (1951–2014).
Foto: Reed Saxon / TT
Robin Williams (1951–2014).

NÖJE

HOLLYWOOD. Robin Williams kunde få åskådare världen över att vika sig av skratt. Men bakom kulisserna led han alla helvetes kval.

I en ny dokumentär talar hans änka, Susan Schneider Williams, ut om komikerns sista, plågade dagar.

– Han sa att han hade ett osynligt monster som jagat honom i månader, säger hon.

Sex år har passerat sedan Robin Williams, 63, tog sitt liv.

Då spekulerades det i att ekonomiska problem, drogmissbruk eller djupa depressioner kan ha fått honom att begå självmord i parets villa i Marin norr om San Francisco den 11 augusti 2014.

Dokumentären ”Robin’s wish”, eller ”Robins önskan” på svenska, går till botten med mysteriet.

Sökte förgäves

Den avfärdar de lösryckta uppgifterna och visar att en näst intill okänd neurologisk sjukdom, Lewy body demens, ledde till Robin Williams död. Informationen fick Susan Schneider Williams och komikerns närmsta vänner först när det var för sent.

In i det sista hade hon och hennes make förgäves sökt information som kunde ha hjälpt honom.

– Robin och jag visste att det var så mycket mer som pågick. Han hade rätt när han sa till mig att han ville starta om sin hjärna, säger Susan.

Titeln på dokumentären valde hon med tanke på sin make.

– Vi hade diskuterat vad vi ville att våra eftermälen skulle vara, hur vi ville att folk skulle känna. Utan att tveka sa han att han ville hjälpa andra att vara mindre rädda. Själv hade han de sista åren varit livrädd.

Hade magkramper

Skådespelaren som medverkat i ”Döda poeters sällskap”, ”Välkommen mrs Doubtfire” och vunnit en Oscar för ”Good Will Hunting” förstod inte varför kroppen tycktes ha gett upp.

I oktober 2013 klagade han över magkramper, matsmältningsproblem, förstoppning, svårigheter att urinera och sova. Han hade skakningar i vänster arm. Han kunde plötsligt drabbas av stelhet i leder som blev så allvarlig att han tycktes fastna där han stod. Rösten försvagades och hållningen försämrades. Susan fick höra allt.

– Jag kände bara, okej, vilka symptom är det den är månaden? Jag trodde min make var hypokondrisk.

Foto: AP
Robin Williams med hustrun Susan Schneider Williams 2012.

Robin Williams komikerkollega och mångårige vän, Billy Crystal, uppger att han visste om en del av problemen.

– Han mådde inte bra, men berättade inte om allt som pågick. Ibland sa han att han kände sig lite klen. En av de första gångerna Susan insåg att något var allvarligt fel var när maken ringde henne från inspelningen av tredje delen i serien ”Night at the museum” i Vancouver.

Mindes inte repliker

I dokumentären uppger hon att han drabbats av en panikattack, eftersom han inte kunde komma ihåg sina repliker. Vid vissa tillfällen kunde han inte minnas ens en rad av det han skulle säga.

I maj 2014 trodde både komikern och hans omgivning att gåtan var löst. Det var då läkarna diagnostiserade Robin med Parkinsons sjukdom. Beskedet ska ha överväldigat komikern. Men det han lärde sig om sjukdomen stämde inte med hur han mådde.

Enligt dokumentären befarade Robin Williams att han hade demens eller schizofreni – och blev paranoid när han tappade greppet om verkligheten. Shawn Levy, som regisserade honom i ”Natt på museet”, minns att Robin Williams sa: ”Jag vet inte vad som pågår. Jag är inte mig själv längre.”

– Hans sinne fungerade inte i samma takt som tidigare. Lågan var svagare.

Hade skilda sovrum

När symptomen blev värre uppmanade läkarna paret Williams att sova i skilda sovrum. Det gjorde Oscarsvinnaren förvirrad.

– Han frågade om det betydde att vi hade separerat. Det var en chockerande stund, säger Susan.

– Jag insåg att det fanns en gigantisk klyfta mellan mig och min bästa vän, min partner, min kärlek och jag kunde inte se var den fanns. Men det var inte baserat på verkligheten. Det var verkligen en svår stund.

Feldiagnosticeringen som drabbade Robin Williams var inte så konstig. Lewy body demens är en obotlig, neurologisk sjukdom med drag som kan påminna om Alzheimers och Parkinsons.

”Fruktansvärd sjukdom”

Den kan bland annat skapa problem med tänkande, rörelser, beteende och humör. Upptäckt efter döden Att Robin led av sjukdomen upptäcktes först vid obduktionen.

– Det är en fruktansvärd sjukdom. Förloppet är progressivt och det går fort, säger läkaren Bruce Miller vid San Franciscos universitetssjukhus.

– Det här var bland det värsta jag sett. Det överraskade mig verkligen att han kunde gå eller ens röra sig. Susan är lättad över att till slut ha funnit förklaringen.

– Att finna svar har varit som att lägga pussel, säger hon i dokumentären.

–Jag är glad att sjukdomen hade ett namn.

Publicerad:

LÄS VIDARE