2020 kan bli hiphopens år på Grammisgalan

TT

Publicerad 2020-02-04

2019 var ett framgångsrikt år för den nya vågen av svensk hiphop. Men det återstår att se hur genrens popularitet på strömningstjänsterna kommer att omsättas i priser på Grammisgalan.

Flest nomineringar alla kategorier har Molly Sandén.

Oavsett hur kvällen summeras när lamporna slocknar efter årets upplaga av Grammisgalan kan rapparen Einár se tillbaka på fjolåret och konstatera: det här gick ju bra.

Inför årets Grammisgala är han nominerad i fyra kategorier: årets artist, årets nykomling, årets låt och årets hiphop.

Triumf för hiphopen

Med tre låtar och två fullängdare högst upp på Sverigetopplistan för singlar respektive album, miljontals spelningar på musiktjänsterna och exponering på bra sändningstid i tv-programmet "Malou efter tio" har 17-åringen visat att det går att ta sig till toppen utan hjälp av medier och skivbolag. Och han är inte ensam. Rappare som Greekazo, ZE (årets artist på fjolårets Grammisgala), Ant Wan och Dree Low har alla nått svindlande lyssningssiffror utan backning av den etablerade musikindustrin.

Hiphopens genomslagskraft stod tydlig på P3 Guld-galan i januari. På prisutdelningen, där publiken röstar fram pristagarna, dominerade rapparna på podiet. Huruvida jättarna i den svenska musikindustrin, som delar ut Grammispriserna, följer folkets smak återstår att se.

Fem chanser för Sandén

Flest Grammischanser av alla har Molly Sandén, med nomineringar i fem kategorier: årets album, årets artist, årets låt, årets pop och årets textförfattare.

Vägen hit från deltagandet i Junior Eurovision Song Contest för 14 år sedan har varit lång – en halv livstid i Sandéns fall. Men numera är hon etablerad i den svenska popeliten, vilket P3 Guld-priset i kategorin årets pop tidigare i år är ett kvitto på.

Grammisgalan äger rum den 6 februari i Stockholm och sänds i TV4 Play. Amie Bramme Sey och Rennie Mirro står för värdskapet.

Följ ämnen i artikeln