"Piercing har inget med sex att göra"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-01-02

En ring i naveln, en stav i tungan och en pärla i näsan. Eller varför inte en ”Prins Albert”? För Marcus Ljungdahl är nästan inga ställen omöjliga att pierca. Så länge du inte ber om en stav mellan ögonen.

Marcus Ljungdahl har varit professionell piercare sedan 1993. Yrkesvalet var ingen slump. Som ung punkare hängde han mycket i olika tatueringsstudior i Göteborg. Efter att han flyttat till Stockholm bestämde han sig för att gå som lärling i en piercingstudio.

Hur ser dina kunder ut?

– Det är alla typer av människor. Från stenhårda ”rockers” till morsor.

Vilken är den vanligaste piercingen?

– För tjejer är det i naveln och för killar är det i ögonbrynen eller i bröstvårtorna.

Finns det någon piercing du absolut inte skulle göra?

– Mellan ögonen. Där är det alldeles för stor infektionsrisk. Sen skulle jag heller aldrig pierca någon i nacken eller halsen, det är inte snyggt och så blir det väldigt fula ärr om huden spricker.

Piercing i genitalierna då?

– Det har jag inga problem med. Jag tycker det kan vara skitsnyggt med en ”Prins Albert”.

En ”Prins Albert”?

– Ja, hahaha. Det är en ring genom urinröret. Det finns en gammal skröna om att den engelska drottningen Victorias man, prins Albert, var väldigt intresserad av kroppsutsmyckning och bland annat skulle ha haft en ring genom sin penis. Därav namnet.

Hur känns det att göra den typen av piercingar?

– För mig är det inget sexuellt med att göra intimpiercingar. Visst har det hänt att någon kille fått stånd, men det beror på nervositet, inte sexuell upphetsning.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att man träffar så mycket olika typer av människor. Allt från förortsungar till fina herrar från Östermalm.

Vilka är baksidorna?

– Det värsta jag vet är när det kommer in fulla människor. Sen är det också jobbigt när det ringer morsor och skäller på en för att man INTE piercar deras döttrar. Jag tycker absolut inte det är okej att göra en piercing i naveln på en 12-åring. Det känns fel.

Så blir du piercare:

Det finns ingen organiserad utbildning. Det bästa sättet är att ta kontakt med en piercare där du bor och fråga om du får gå lärling.

Alla seriösa piercingstudior är medlemmar i en organisation som heter APP (Association of Professional Piercers) och dess systerorganisation ASAP (Association of Safe Piercing). Var noga med att kolla upp det.

En piercare tjänar omkring 17 000 kronor/månad.

Läs mer på: www.asap-sweden.com.

Gwen Stefani

Läs mer:

De knådar, trimmar, ansar och fixar. För att vi ska må bra och vara vackra. Vi har kikat in bakom draperierna och talat med människorna som sätter andras kroppar i fokus. Läs mer om hur det är att vara piercare, hudterapeut, fotvårdare, massör och tandläkare.

Martin Ödman

Följ ämnen i artikeln