Rätt åt publiken om Kanye West ställer in

Glastonburypubliken vill ha rockband, inte Kanye.

Det var tänkt som en mäktig festivalbokning men Glaston­bury-publiken var inte imponerad.

Festivalchefen hotades till livet och namninsamlingar har försökt få spelningen inställd.

I kväll nuddar Kanye Wests fötter den brittiska lervällingen.

”Ställ in Kanye West och boka ett rockband”.

Budskapet bakom uppropet som startats på namninsamlingsforumet change.org var glasklart. Aktivisterna krävde med sina digitala namn­teckningar att Glastonbury­festivalen genast skulle sparka ut den amerikanske hiphopstjärnan från lördagskvällens spelning - den mest ärofyllda konserttiden på en festival - och i stället ersättas med ett rockband.

Uppropet specificerar inte vilket rockband man önskar sig utan vem som helst som spelar rock verkar duga. Det kan så­ledes vara läge för såväl amerikanska postgrunge­rockarna Creed som danska 80-talsrockarna DAD att se till att telefonluren är ordentligt pålagd ifall ett samtal skulle inkomma från de brittiska öarna.

Ambitionen med kampanjen har varit att få in 150 000 namnunderskrifter att lämna över till festivalledningen och i skrivandes stund har 134 616 personer skrivit under. Dessutom har festivalchefen Emily Eavis - vars pappa Michael Eavis grundade Glastonbury för 45 år sedan - fått ta emot dödshot för bokningen. Liknande reaktioner - om än inte lika aggressiva - väcktes 2008 då Jay-Z bokats som headlineakt på festivalen. När det gäller vilka som ska få spela i den mytomspunna lervällingen är den brittiska publiken stenkonservativ.

Och visst. Kanye Wests svindyra sneakers skulle knappast överleva en minut där ute i sörjan. Hans fru - reality­stjärnan Kim Kardashian West som väntas komma inflygande i helikopter från Cannes lagom till spelningen - kommer knappast att återvända nästa år med ett campingtält.

Men ändå.

Glastonburypubliken för­tjänar inte Kanye West.

Släng åt dem Kasabian eller Muse så att de blir nöjda och spara den 38-årige artisten och modeskaparen till oss som har vett att uppskatta ett riktigt vackert storhetsvansinne.

För i musikbranschen finns det Kanye West och så finns det alla andra.

Han är branschens enda roliga stjärna.

Esset i rockärmen är givetvis hans självbild.

Kanye West har inga skrupler. I sin låt ”I am God”, från albumet ”Yeezus” som släpptes 2013, rappar West att han möter Jesus.

”What up, Yeezus”, frågar Guds son Kanye.

”Shit, I’m chillin”, svarar West.

Två män möts på samma nivå och har ett avslappnat samtal.

Glastonburypubliken borde givetvis vara tacksamma att Kanye West vill komma till deras gudsförgätna fält och spela. Få saker är ju mindre fantasieggande än festival­spelningar. En in, en ut och snabbt ska det gå. Man vet hur det börjar och slutar.

Men inte med Kanye.

Att vara på konsert med honom känns inte sällan som att ha blivit tagen som gisslan. Kommer han någonsin att sluta spela? Timmarna går men inte vågar man backa ut ur rummet av rädsla för att han ska märka det och bli arg.

Jag hoppas att Kanye West ställer in och att någon skickar Creed i stället.

Det hade varit rätt åt dem.

Taylor Swift.

Lundell listar

3 nöjeshjältar i veckan:

Taylor Swift

Det är förvisso urtrist att pop numera handlar lika mycket om teknik som musik. Men Swift visar sin mäktighet genom att kräva betalt också åt mindre artister vars låtar streamas på Apples nya musiktjänst.

Rose McGowan

Hon fick sparken av sin agent efter att ha publicerat instruktionerna hon fått inför en provfilmning med Adam Sandler. Sexism är som den lilla svarta i Hollywood - något som tydligen aldrig går ur tiden.

Petra Marklund

Att ha som uppdrag att väcka sång- och sväng-pepp i isande regnkyla. Det var lätt att inte bli avundsjuk under veckans premiär av ”Allsång på Skansen”.

Kristin korar

Veckans följetong:

1. ”@Neilyoungs låt ’Rockin in the free world’ var bara en av tio låtar som användes som bakgrundsmusik. Älskade den ändå inte.”

Aouch. Donald Trump har hamnat i gruff med Neil Young efter att den kanadensiske rocksångaren protesterat mot att Trump olovligen spelat hans låt under tillkännagivandet av dennes presidentvalskampanj. Men Trump älskade ändå inte låten. Snap.

2 ”Neil Young, en kanadensisk medborgare, stödjer Bernie Sanders som president för Amerikas Förenta Stater.”

Det officiella uttalandet från Young gör klart att han inte stöttar den excentriskt friserade multimiljardären utan den demokratiske kandidaten Bernie Sanders. Sanders är dessutom en av de totalt sex personer som Young (antal följare: 272 000) följer på Twitter.

3. ”För alla som inte tror mig - här är ett foto på @Neilyoung på mitt kontor och hans förfrågning om $$ - en stor hycklare”.

Aouch och aouch igen. Trump fortsätter Twitter-gnabbandet med Young och har dessutom rotat fram en bild där de två skakar hand och ler mot kameran. En hårresande comeback i debatten.