Sveriges körer sörjer inställd valborg

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2021-04-27

Inte heller i år kan vintern sjungas ut vid majbrasorna i Sverige. Men trots att Körsverige har drabbats hårt av pandemin försöker många nå ut, med allt från miniturnéer för äldreboenden till nya digitala verktyg.

Valborg är körernas högsäsong, men för andra året i rad är det traditionella firandet inställt och ingen körsång om hur vintern rasat ut bland våra fjällar kommer att ljuda vid brasor i den kyliga vårnatten.

– Det blir som förra året en extremt ovanlig Valborg. Men vi får försöka hålla modet uppe. Det kommer många år framöver där vi kan stå tätt ihop och sjunga med kraft, säger Karin Eklundh, förbundsdirektör för Sveriges Körförbund.

Förra året blev inrepeterade repertoarer i ett slag digitala. Manskören Orphei Drängar, som vanligtvis brukar sjunga framför 30 000 människor, genomförde sitt program på nätet och 700 lyssnare deltog i en digital valborgskör i radio P2. I år genomförs inga liknande jättesatsningar – även om exempelvis P4 i Skaraborg bjuder in lyssnarna att delta i en digital kör.

– Det kanske är en viss digital trötthet som har infunnit sig, tror Karin Eklundh.

Turné för äldreboenden

I år finns ändå ljusglimtar. Orpehi Drängar är vanligtvis 80–90 man stark, men i år ska åtminstone 8 av dem träffas på ett smittsäkert sätt, för att sjunga vårsånger i Missionskyrkan i Uppsala, en konsert som också sänds i Radio Uppland.

– Vårsångstraditionen är så stark i Uppsala sedan snart 200 år tillbaka. Då gör vi det vi kan och gläds åt det. Och så hoppas vi att det nästa år är annorlunda, säger dirigenten Cecila Rydinger.

Studier har visat att just körsång är en miljö där covid-19 lätt kan spridas, och från november förra året tvingades körerna att sluta ses fysiskt. Orphei Drängar har ändå mötts digitalt. Men på valborg och 1 maj ska kören nu genomföra en miniturné till äldreboenden i och runt Uppsala – mestadels till cykel, fyra och fyra.

– Det har varit roligt att få se varandra på skärmen men körsång bygger på att man träffas. Och det vi längtar efter allihop är att möta vår publik, säger Cecilia Rydinger.

Möts över världen

Trots att körerna har drabbats hårt, med särskilda restriktioner från Folkhälsomyndigheten, tror Karin Eklundh inte att det svenska körundret är stukat. Visserligen har en del äldre körer lagt ner sin verksamhet. Men hon är imponerad över hur många som har fortsatt repetera tillsammans, trots alla hinder. Många träffas på Zoom varje vecka.

– Det är något slags respiratorverksamhet, men det är ändå värdefullt. Och det är viktigt att sjunga igenom sin röst en gång i veckan, det är som vilken fysträning som helst, säger hon.

På Zoom laggar ljudet för mycket för att man ska kunna sjunga ihop. Många körer har därför testat verktyget Jamulus, där man kan skapa musik tillsammans i realtid. Det öppnar nya möjligheter att samarbeta med folk från hela världen, menar Karin Eklundh.

– Det är jättespännande och en positiv effekt av pandemin, säger hon.

Instiftar körernas dag

För att sporra alla sångintresserade har Sveriges körförbund nu utlyst Körernas dag, som de hoppas kunna fira stort den 4 september.

– Om det går ska vi göra en stor manifestation efter det här eländesåret. Då vill vi göra allt för att synliggöra körsången, säger hon och kallar körverksamheten för "ett djupt basbehov" hos människor.

– Det är ingen kvällsaktivitet, det är en nödvändighet. Och den stora massan står bara och väntar och vill komma ut. Jag tror att vi kommer att överösas med konserter framöver.

Följ ämnen i artikeln